Вучић: Водеће западне земље су у случају Србије погазиле Повељу УН и све принципе које данас бране

НЕ ПРЕКИДАНО ВАЖНЕ ИСТОРИЈСКЕ ВЕЗЕ СА РУСИЈОМ – ЧУВАЋЕМО СВОЈА ВЕЛИКА ПРИЈАТЕЉСТВА ШИРОМ СВЕТА

* Председник Србије у Генералној скупштини УН: "У овој сали, пре свега два дана, могли смо да чујемо од председника САД (Џозефа Бајдена) да је најважнији принцип у односима између држава поштовање њиховог територијалног интегритета и суверенитета. Са нескривеном радошћу сам то поздравио, али је проблем у томе што сам неколико сати касније у просторијама САД видео "председницу такозваног Косова Вјосу Османи, коју најмоћнији део Запада сматра председницом независне државе, настале сецесијом од Србије"

* „Покушај распарчавања моје земље, формално започет 2008. једностраним проглашењем независности Косова и Метохије још траје. Управо гажење Повеље УН у случају Србије била је једна од видљивих претеча бројних проблема са којима се данас сви суочавамо, а који увелико превазилазе границе моје земље или оквире региона из којег долазим"

* „Од тренутка победе тих великих 19 над малом Србијом, 70 одсто Срба са Косова и Метохије напустило је своја огњишта, а Албанаца је 300.000 више него што их је икада било на Косову и Метохији. Толико о праву, толико о правди... Управо сада, док седимо у овој сали, у Куртијеве затворе се одводи нови контингент Срба, ухапшених под фабрикованим оптужбама у склопу његове кампање терора. Такве акције трају већ 20 месеци и то се претвара у етничко чишћење. А сви који су починили агресију против Србије данас држе придике о територијалном интегритету Украјине"

_________________________________________________________

           ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић је у Њујорку, на Генералној скупштини Уједињених нација, оптужио водеће западне земље да су у случају Србије погазиле Повељу УН и све принципе које данас бране.

           Током 27-минутног обраћања, Вучић је рекао да је гажење Повеље УН у случају Србије била "једна од претеча бројних проблема са којима се свет данас суочава" и додао да је свет у данашњу ситуацију довело "кршење принципа, и то не од стране малих, који су неретко мета напада, већ од најмоћнијих земаља, посебно оних које су себи дале за право да целом свету држе политичке и моралне лекције".

           "У овој сали, пре свега два дана, могли смо да чујемо од председника САД (Џозефа Бајдена) да је најважнији принцип у односима између држава поштовање њиховог територијалног интегритета и суверенитета, а тек као трећи фактор по значају поменуо је људска права", казао је Вучић.

           Навео је да је то "са нескривеном радошћу поздравио", али је додао да је "једини проблем у свему томе" била чињеница да је неколико сати касније у просторијама САД видео "председницу такозваног Косова (Вјосу Османи), коју најмоћнији део Запада сматра председницом независне државе, настале сецесијом од Србије".

           "И немачка министарка (спољних послова Аналена Бербок) је рекла да Немачка чврсто поштује Повељу УН и да никада неће одустати од тога. Све би то било лепо када би било истинито. Готово све велике западне силе брутално су погазиле и Повељу УН и Резолуцију 1244 донету у овом дому, негирајући и газећи све оне принципе које данас бране", рекао је Вучић.

           Он је указао и да је "19 најмоћнијих земаља" 1999. без одлуке СБ УН одлучило "да сурово нападне и казни једну суверену земљу на европском тлу да би, како су рекли, спречили хуманитарну катастрофу".

           "Нису се грохотом смејали када је председник Русије (Владимир Путин) искористио исте те речи, правдајући свој напад на Украјину. Заборавили су да су и они сами користили исти наратив, исте речи, иста објашњења", казао је Вучић.

           Додао је да се за говорницом у Генералној скупштини УН "сви заклињу на поштовање Повеље УН", али да је управо њено кршење "у корену већине проблема у међународним односима".

           Вучић је рекао да се обраћа као представник "слободне и независне земље која се налази на путу ка ЕУ, али која истовремено није спремна да окрене леђа традиционалним пријатељствима која је вековима градила".

           "Желим да подигнем глас у име своје земље, али и у име свих оних који и данас, 78 година од оснивања УН, верују да су принципи Повеље УН једина суштинска одбрана светског мира, права на слободу и самосталност народа и држава, али и више од тога, залог самог опстанка људске цивилизације", казао је Вучић.

"А Путин им је вратио њихове речи..."

           Навео је да нема право да као председник "једне невелике земље" говори о односима великих сила, али да "може и хоће да говори о томе како непоштовање међународног јавног права може да доведе до ужасних последица".

           "Покушај распарчавања моје земље, формално започет 2008. једностраним проглашењем независности Косова и Метохије још траје. Управо гажење Повеље УН у случају Србије била је једна од видљивих претеча бројних проблема са којима се данас сви суочавамо, а који увелико превазилазе границе моје земље или оквире региона из којег долазим", додао је Вучић.

           Он је рекао да је "илегална одлука о сецесији аутономне покрајине Косово и Метохија донета пуну деценију након окончања ратног сукоба" у Србији.

           "Та одлука је донета у тренутку када је Србија имала владу посвећену европским и евроатлантским интеграцијама, и када је била пуноправна чланица УН, али и Савета Европе, ОЕБС-а и низа других међународних организација. Међутим, то није спречило правно и политичко насиље управо од оних који данас предњаче у дељењу лекција са ове говорнице", казао је.

           Вучић је рекао и да су "бесмислена објашњења, попут полицијског терора које су српске власти наводно спроводиле и наводне хуманитарне кризе, само кап која је прелила чашу лажи и бесмислица како би се оправдало насиље над једном сувереном земљом, и како би њен интегритет био поткопан".

            "Од тренутка победе тих великих 19 над малом Србијом, 70 одсто Срба са Косова и Метохије напустило је своја огњишта, а Албанаца је 300.000 више него што их је икада било на Косову и Метохији. Толико о праву, толико о правди", казао је Вучић.

           Он је казао и да се данас на Косову "одиграва огољено насиље које над Србима примењују сепаратистичке власти" косовског премијера Аљбина Куртија.

           "Управо сада, док седимо у овој сали, у Куртијеве затворе се одводи нови контингент Срба, ухапшених под фабрикованим оптужбама у склопу његове кампање терора. Такве акције трају већ 20 месеци и то се претвара у етничко чишћење", навео је.

           Додао је да "сви који су починили агресију против Србије данас држе придике о територијалном интегритету Украјине", који Србија поштује и који ће наставити да поштује "јер не мења принципе и политику, без обзира на вишевековно традиционално пријатељство са Русијом".

           "Али, када их питамо о територијалном интегритету Србије и ономе што су урадили мојој земљи, одговор је онај који сте сви ви представници малих земаља у свету чули безброј пута: не враћајте се у прошлост, гледајте у будућност, јер је то једини начин да ваша земља напредује", рекао је Вучић.

           Он је казао и да Србија подржава територијални интегритет и суверенитет свих држава чланица УН.

           "Стога ми је тешко да разумем како неке земље и даље нису доследне у погледу поштовања територијалног интегритета Србије и како не схватају да селективна примена принципа доводи до изражених подела, мањка солидарности и међусобног разумевања", навео је Вучић.

           Вучић је захвалио "глобалној већини", рекавши да знатно више од половине чланица УН "не подржава насилно распарчавање" Србије.

           "Драго ми је да за већину држава чланица УН двоструки аршини не постоје. Дубоко смо захвални свима вама који несебично подржавате наше напоре за очување територијалног интегритета, чиме потврђујете своју приврженост Повељи УН. Чувајући наше границе данас, чувате и своје границе и мир", казао је Вучић.

           Он је рекао и да се Србија налази на европском путу и да има "веома добру" сарадњу са САД у готово свим областима, али да ће истовремено чувати "своја велика и традиционална пријатељства на свим континентима, поносећи се добрим односима са свим народима и државама Африке, Азије и Латинске Америке".

           "Не делимо људе по боји коже и њиховој верској припадности, зато су наши односи са Кином, Јужном Корејом, Јапаном и бројним арапским и другим муслиманским земљама на највишем историјском нивоу. Не прекидамо ни важне историјске везе са Русијом", навео је.

            (Бета)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари