Вучић: Задовољан сам спремношћу Војске, a из Сарајева нека причају - наслушао сам се глупости

НА ПОЛИГОНУ „ПЕШТЕР“ ОДРЖАНА ЗДРУЖЕНА ТАКТИЧКА ВЕЖБА СА БОЈЕВИМ ГАЂАЊЕМ „ВИХОР 2024“

(Фото колаж - Новости)

* Александар ВУЧИЋ: Ово је онако како би то требало да изгледа у будућности, тако ћемо реорганизовати нашу војску. Тако треба да нам изгледају тенкови, до тога да сте могли да видите више типова дронова, од 15 дронова камиказа 12-13 је погодило циљ. На добром смо путу да створимо индустрију дронова

* Поводом изјаве Елемдина Конаковића, председник Србије подсетио да су у Сарајеву имали 100 евра већу плату пре десет година, па нагласио: Данас имате 150 евра мању просечну плату него у Србији. Јесте ли то добили својим залагањем за резолуцију у Уједињеним нацијама па сте тако успешни? Нека држе моралне придике коме хоће, наслушао сам се глупости свих ових година

* У вежби је било ангажовано више од 500 средстава наоружања и војне опреме, од којих више од 50 модернизованих средстава и средстава у развоју, попут извиђачке беспилотне летелице "Пегаз", дрона малог домета "Врабац", наоружане беспилотне летелице кратког домета "Сенка", килер дрона "Осица", наоружаног дрона "Обад", као и наоружаног мини квадрикоптера "Комарац"

*  У реализацији тактичких и ватрених задатака су коришћени тенкови М-84 и Т-72М, борбена оклопна возила БОВ ОТ, "Милош", "Лазар-3", МРАП, самоходна хаубица 155 мм "Нора-Б52", модернизовани и дигитализовани вишецевни лансери ракета "Огањ" и возила „Хамви"

* Вежби су присуствовали и председник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић, председник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић и председник парламента Црне Горе Андрија Мандић

___________________________________________________________

           НA Привременом полигону "Пештер" завршена је здружена тактичка вјежба с бојевим гађањем "Вихор 2024", на којој је ангажовано више хиљада припадника Војске Србије и више од 500 средстава наоружања и војне опреме.

           Председник Србије Александар Вучић честитао је свим припадницима Војске Србије.

           - Ово је онако како би то требало да изгледа у будућности, тако ћемо реорганизовати нашу војску. Тако треба да нам изгледају тенкови, до тога да сте могли да видите више типова дронова, 12-13 од 15 дронова камиказа је погодило циљ. На добром смо путу да створимо индустрију дронова. Задовољан сам укупном спремношћу наше војске, али морамо још много да радимо - казао је Вучић.

            Нека држе моралне придике коме хоће, наслушао сам се глупости, рекао је председник Србије реагујући на јучерашњу изјаву Елмедина Конаковића и његовог покушаја минимизирања броја окупљених на јучерашњем скупу "Српска те зове" у Бањалуци.

            - Моралне придике су заједнички принцип и заједнички именитељ за све оне који би да раде против Србије, а то је да они имају неко морално право да увек нама неке придике држе. На основу чега не знају ни они сами, није ни мени јасно, али ето имају моралне придике - рекао је Вучић.

           А, када говоре оно најпоквареније о броју људи на митингу, па то, истиче, није ни важно.

           - Ево било је 500 људи. Било је 100 људи, ма какви хиљаду, две хиљаде или три хиљаде... 100 људи је било. Кажу, то је зато што су им фрижидери празни. Знају на митингу да се не пуни фрижидер. Стварно? А ви сте напунили фрижидере све ове године - рекао је Вучић.

            Подсетио је да су у Сарајеву имали 100 евра већу плату пре десет година.

           - Данас имате 150 евра мању просечну плату него у Србији. Јесте ли то добили својим залагањем за резолуцију у Уједињеним нацијама па сте тако успешни? Нека држе моралне придике коме хоће, наслушао сам се глупости свих ових година - поручио је Вучић.

           Вежби су присуствовали председник Републике Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић, српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, те премијер Републике Српске Радован Вишковић.

           Међу присутним званичницима су били и председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, председник парламента Црне Горе Андрија Мандић, војни врх Србије предвођен начелником Генералштаба Војске генералом Миланом Мојсиловићем, као и министри у Влади Србије, те представници дипломатског кора.

           Министар одбране Србије Милош Вучевић најавио је уочи вежбе да ће током "Вихора 2024" бити приказани први пут многи системи наоружања, међу којима, како је рекао, има и оних најсложенијих, најбитнијих, најскупљих и најубојитијих.

          У вежби су учествовале копнена и ваздухопловна компонента Војске Србије и специјалне снаге, а према бројности и разноврсности ангажованих борбених ефектива вежба је једна од највећих и најсвеобухватнијих које је Војска Србије извела.

           Ангажовано је било неколико хиљада припадника Војске Србије из Генералштаба, Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО, Команде за обуку, Гарде и специјалних јединица - 72. бригаде за специјалне операције, 63. падобранске бригаде и Одреда војне полиције специјалне намјене "Кобре", које су у оквиру здружене вежбе "Вихор 2024" ангажоване на извођењу противтерористичке операције.

           На привременом полигону Пештер Војска Србије ангажовала је више од 500 средстава наоружања и војне опреме, од којих више од 50 модернизованих средстава и средстава у развоју, попут извиђачке беспилотне летелице "Пегаз", дрона малог домета "Врабац", наоружане беспилотне летелице кратког домета "Сенка", килер дрона "Осица", наоружаног дрона "Обад", као и наоружаног мини квадрикоптера "Комарац".

          У реализацији тактичких и ватрених задатака су коришћени тенкови М-84 и Т-72М, борбена оклопна возила БОВ ОТ, "Милош", "Лазар-3", МРАП, самоходна хаубица 155 мм "Нора-Б52", модернизовани и дигитализовани вишецевни лансери ракета "Огањ" и возила „Хамви".

          Када реч о летелицама Ратног ваздухопловства, током "Вихора" ангажовани су авиони "МиГ-29", модернизовани "Орао", "Супер Галеб Г-4", хеликоптери "Ми-35М", "Ми-17", "Х-145М", "Гама" и транспортни авиони ЦАСА Ц-295 и Ан-26, као и даљински пилотирани ваздухоплов ЦХ-95.

          Приказани су и противваздухопловни системи "ФК-3", "ПАСАРС" и "ПАНЦИР-С1", као и систем за детекцију и ометање беспилотних ваздухоплова "Репелент".

           https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=552339

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари