Хоти: Израел је признао Косово 22 минута након потписа у Белој кући

С. ВАСИЉЕВИЋ: ПРЕМЕШТАЊЕ АМБАСАДЕ У ЈЕРУСАЛИМ НИЈЕ ДЕФИНИТИВНО

* Лист "Тајмс ов Израел" објавио да Србија неће испунити обећање о премештању амбасаде из Тел Авива у Јерусалим ако Израел призна независност Косова

_____________________________________________________________________ 

       ШИПТАРСКИ премијер у Приштини Авдулах Хоти изјавио је да је Израел признао Косово 22 минута након што су се он и председник Србије Александар Вучић обавезали у Вашингтону да нормализују економске односе две стране.

       „Погрешно је да било ко има недоумице да овај споразум крши суверенитет државе Косово. Мислим да ово признање које је од Израела стигло 22 минута после потписивања споразума у Белој кући, само може да јача суверенитет државе Косово", рекао је Хоти новинарима.

       Он је казао да "не сумња да ће споразум бити спроведен", пренела је телевизија Н1.

       "Склопљен је у Белој кући и не верујем да било која друга канцеларија има већи кредибилитет да обезбеди спровођење споразума", навео је Хоти.

       Вучић и Хоти су се у петак у Белој кући обавезали на нормализацију економских односа. Они су у присуству председника САД Доналда Трампа потписали свако свој примерак документа названог "Економска нормализација". Документи се разликују само у последњој од 16 тачака.

       У документу који је потписао Вучић, последња тачка гласи: "Србија (Београд) пристаје да отвори канцеларију привредне коморе и државну канцеларију у Јерусалиму 20. септембра 2020. године и да пребаци амбасаду у Јерусалим до 1. јула 2021. године".

       У документу који је потписао Хоти, последња тачка гласи: "Косово (Приштина) и Израел пристају на међусобно признање".

       Упркос томе, у српској јавности и даље траје расправа о томе да ли се Србија безусловно обавезала да премести амбасаду у Јерусалим до 1. јула 2021. године.

       Лист "Тајмс ов Израел" јавио је данас да Србија неће испунити обећање о премештању амбасаде из Тел Авива у Јерусалим ако Израел призна независност Косова, позивајући се на извор близак влади у Београду.

       Вучићева саветница за медије Сузана Васиљевић је рекла да пресељење амбасаде Србије из Тел Авива у Јерусалим "није дефинитивно", да ће се о следећим корацима разговарати и да Србија "за сада ништа није прихватила".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари