Курти: Председник Србије није патријарх, а патријарх није председник Србије

У ПРЕГОВОРЕ СА ВРХОМ СПЦ ЖЕЛИ ДА УКЉУЧИ И МИНИСТРА ЗАДУЖЕНОГ И ЗА „НАЦИОНАЛНУ ЗАОСТАВШТИНУ“

* Аљбин КУРТИ: Српска заједница и Заједница општина нису једна те иста ствар. О свему томе се разговара у суштини и по целој садржини. Ти разговори јесу у току, већ смо их започели на неки начин, јер смо причали о томе, али треба још дуго да бисмо дошли до конкретног закључка

________________________________________________________

         ПРИШТИНСКИ премијер Аљбин Курти одговорио је после „охридског маратона“ на више новинарских питања.

         Упитан о члану 7. основног споразума који говори о формализацији статуса Српске православне цркве, али и обезбеђивању снажног ниво заштите местима верског и културног наслеђа, рекао је да је заинтересован за разговор са представницима СПЦ:

         „Председник Србије није патријарх, нити је патријарх СПЦ председник Србије. Србија је секуларна држава. Ја верујем да ће требати директно да се Влада Републике Косова и ја као премијер, министар културе, омладине и спорта – који има за задатак бављење националном заоставштином – треба да се обојица ангажујемо и уђемо у дискусију са високим представницима СПЦ. Ми не желимо да се никоме ускрате права, имамо Закон о верским слободама, одређене заштићене зоне“, рекао је Курти.

         Новинари српских редакција у више наврата су му постављали исто питање – да ли ће да формира Заједницу српских општина, уз подсећање да је високи представник ЕУ, Жозеп Борељ, након завршених састанака казао да се Косово сложило да „одмах“ покрене преговоре у дијалогу ЕУ, на успостављању специфичног аранжмана и гаранција како би на одговарајућем нивоу осигурало самоуправљање за српску заједницу.

         Курти, међутим, ни на једно питање није дао конкретан одговор.

         Нагласио је да самоуправљање и ЗСО нису иста ствар:

          „У анексу пише да одмах почињемо са разговорима што се тиче самоуправљања српске заједнице. Морате да знате да српска заједница и Заједница општина нису једна те иста ствар. О свему томе се разговара у суштини и по целој садржини. Ти разговори јесу у току, већ смо их започели на неки начин, јер смо причали о томе, али треба још дуго да бисмо дошли до конкретног закључка“, рекао је Курти.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари