ФИФА: Одобрене пријатељске утакмице Косову

КАКО ЋЕ РЕАГОВАТИ ФС СРБИЈЕ?   

Вокри: ФИФА нас признала

„Ово није признање косовске независности“, експлицитан је генерални секретар ФИФА Жером Валке

  • Против те одлуке гласало је свих осам представника Европске фудбалске уније
  • Одлука ФИФА је претпоследњи чин пре пуноправног пријема фудбалске репрезентације Косова у ту организацију, тврди Фадиљ Вокри.

         Извршни одбор ФИФА је на састанку у Будимпешти дао одобрење свим чланицама те организације да могу да играју пријатељске мечеве са репрезентацијом Косова.

         Та одлука је у складу са чланом 79 статута ФИФА, а састанком је председавао председник светске фудбалске организације Јозеф Блатер.

         Против те одлуке гласало је свих осам представника Европске фудбалске уније, али су их остали прегласали. Предлог да се Косову дозволи да игра пријатељске мечеве дао је лично Сеп Блатер, а прихватиле су га остале конфедерације.

         „Ово није признање косовске независности“, експлицитан је генерални секретар ФИФА Жером Валке.

         „Ово је признање да се на том простору игра фудбал. Одлука даје кредибилитет челницима тамошње организације, који су забринути, јер њихови играчи масовно одлазе да играју за друге земље“.

         Велики број фудбалера рођених на Косову или пореклом са њега наступа за репрезентације широм Европе, од Финске (браћа Кући, Вучитрн) до Албаније (Бесник Хаси из Ђаковице, Љорик Цана и Бесарт Бериша из Приштине), а најбројнији су у Швајцарској, где су стандардни репрезентативци Ваљон Бехрами (Косовска Митровица) и младе звезде Гранит Џака и Џердан Шаћири (оба Гњилане).

         Одлука предвиђа да би сви они могли да пређу у национални тим Косова, уколико једног дана јужна српска покрајина добије признање УН, самим тим и пуноправно чланство у ФИФА. У пријатељским мечевима сви они могу да играју за Косово, баш као што је случај са Каталонцима и Баскијцима.

         Дан пре састанка члан извршног одбора те организације Али Сен наговестио је да би Косово могло да добије дозволу да игра пријатељске мечеве са чланицама ФИФА.

         На састанку је донето још неколико одлука које се тичу организација такмичења у млађим узрасним категоријама.

         Од сада су на свим стадионима забрањени ватромети.

         Председник Фудбалског савеза Косова Фадиљ Вокри потврдио је да је Светска фудбалска федерација (ФИФА) одлучила да Косово може да игра пријатељске утакмице под окриљем те организације.

         „Ради се о одобрењу Фудбалском савезу Косова да игра са земљама које су признале Косово, још нисмо примљени као пуноправни чланови, нећемо још моћи да играмо у такмичењима репрезентација по групама за првенство Европе, али ћемо моћи да играмо пријатељске утакмице са земљама које су признале Косово“, изјавио је Вокри.

         Вокри је у телефонској изјави из Будимпеште за агенцију Бета казао да је та одлука усвојена у понедељак на састанку у главном граду Мађарске.

         Одлука ФИФА је претпоследњи чин пре пуноправног пријема фудбалске репрезентације Косова у ту организацију, додао је он.

         Фадиљ Вокри био је центарфор Приштине и Партизана, као и репрезентативац Југославије. Играо је од 1980. до 1995. године.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари