Међународна комисија закључила: У Сребреници није било геноцида

СВОЈЕ НАЛАЗЕ – РАДИ ПОМИРЕЊА У БиХ - ЗАСНОВАЛА НА ИСТИНИ И И ЧИЊЕНИЦАМА

Гидеон Грајф

* Председник Комисије Гидеон ГРАЈФ: У Комисији је било девет изврсних стручњака и руководили смо се правдом и чињеницама. Није било никаквих притисака на наш рад, ни од стране појединаца или владе и институција. Сва своја истраживања смо заснивали на научим стандардима и научној методологији

* Комисију за Сребреницу чинили су још: Аденреле ШХИНАБА из Нигерије, Јуки ОСА из Јапана, Роџер БАЈАРД из Аустралије, Зенг ЈИ из Кине, Ђузепе ЗАКАРИЈА из Италије, Маркус ГОЛДБАХ из Немачке, Лоренс АРМАНД ФРЕНЧ из САД-а и Марија ЂУРИЋ из Србије

__________________________________________________________

       КОМИСИЈА коју је формирала Влада Републике Српске тврди да је у Сребреници страдало не више од 3500 Бошњака и 2000 Срба.

       Упркос међународним пресудама, представници комисије истичу да у Сребреници није било карактера геноцида.

       „Налази овог извештаја усмерени су пре свега према помирењу, истини и чињеницама и у циљу су мира међу свим народима“, рекао је председник Независне међународне комисије за истраживање страдања народа у сребреничкој регији од 92. до 95, професор из Израела, Гидеон Грајф, након што је Влада РС усвојила овај документ.

       Три године након поништавања извештаја комисије за истраживање догађаја у и око Сребренице у девет дана јула 1995, Влада Републике Српске усвојила је, односно „примила к знању", овај извештај, који је рађен паралелно са извештајем о страдању Срба у Сарајеву и који је представљен пре годину дана. Грајф каже да је поносан што је био у могућности да представи овај извештај.

       „Са нама је било девет изврсних стручњака и руководили смо се правдом и чињеницама. Није било никаквих притисака на наш рад, ни од стране појединаца или владе и институција. Сва своја истраживања смо заснивали на научим стандардима и научној методологији. Настојаћемо и даље да истину и чињенице о овом извештају промовишемо“, рекао је Грајф.

       Детаљи извештаја ће, како је речено, бити познати за неколико дана али једна од најбитнијих ставки је квалификација злочина, односно - да нема основа за примену термина геноцид. Такође се и број жртава разликује од раније утврђених података од преко седам хиљада убијених.

       „Најважније у овом извештају је чињеница да се на догађаје у Сребреници не може примењивати термин геноцид и то ова комисија одбацује и сматра да нема елемената по важећим квалификацијама и Римском споразуму који то третира и дефинише шта је геноцид. Сама та квалификација `геноцид`, управо је део сатанизације која је вршена према Србима“, каже српски члан Председништва БиХ, Милорад  Додик, који је и покренуо процес поништавања извештаја из 2004. и формирање нове комисије.

       Нове комисије не значе ништа

       Реакције из Федерације БиХ на извештај, сличне су као и приликом формриања комисије и поништавања извештаја из 2004. Сулудо је каже се у њима, правити извештај када су све чињенице познате и биле су уграђене у онај из 2004. године.

       „Имамо пресуде међународних судова, који су недвосмислено утврдили да је у Сребреници почињен геноцид, тако да та прича не пије воду. Могу они да формирају сто хиљада комисија, али те чињенице неће променити. Чињеница је само једна а то је да су међународни судови утврдили да је политички и војни врх одговоран за геноцид у Сребеници и ту је крај приче“, каже Мурат Тахировић, председник Удружења жртава геноцида и некадашњи председник Савеза логораша БиХ, напомињући да се ради о политичкој игри власти у РС, алудирајући на умешаност Србије у цели овај процес.

       „Поручујем властима у РС да се ману Београда и да се прихвате посла и ову државу оспособе да се може равноправно носити у економском смислу са другим државама. Једном их је Београд издао деведесетих, тако да је њихова шанса унутар БиХ, а не изван ње", каже Тахировић.

       Пре три године Влада РС је ставила ван снаге извештај о Сребреници, што је скупштина касније и потврдила. Након тога формиране су две комисије, једна за страдање Срба у Сарајеву током протеклог рата и друга, која је требао да утврди обим страдања и догађаје у Сребреници за три године рата.

       Комисију за Сребреницу чинили су председник Гидеон Грајф из Израела, а чланови су били Аденреле Шхинаба из Нигерије, Јуки Оса из Јапана, Роџер Бајард из Аустралије, Зенг Ји из Кине, Ђузепе Закарија из Италије, Маркус Голдбах из Немачке, Лоренс Арманд Френч из САД-а и Марија Ђурић из Србије.

       https://www.dw.com/sr/komisija-vlade-rs-zlo%C4%8Din-u-srebrenici-nema-ka...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари