Хризостом: Да ли је за Србе било страшнијег усташког центра од Загреба? Било је – Сарајево!

ОСВЕШТАНО СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ У ПОРТИ ЦРКВЕ СВЕТОГ ИЛИЈЕ У СЕЛУ ЛУКЕ НА ТРЕБЕВИЋУ

* Митрополит дабро-босански: Сарајево се налазило у једној великој тадашњој покрајини која се звала Бановина Босна, у којој су управо Срби чинили већину. Онда су на једно тако страшно место, као што је Сарајево, послали највеће злочинце који су српски народ убијали на сваком кораку

* Градоначелник Источног Сарајева Љубиша ЋОСИЋ:  Радимо на меморијализацији и на споменику посвећеном српским цивилима страдалим током 20. века. Више од 7.000 Срба, цивила Сарајевско-романијске регије страдало је у два светска рата. Као што је овде исписано више од 150 имена, тако ћемо их на једном месту пописати више од 7.000

* Начелник општине Пале Бошко ЈУГОВИЋ: Усташе на Требевићу и на Романији нису браниле своје просторе, већ су дошли да сатру српски народ физички и духовно. Није случајно што су ти злочини почињени на Крстовдан и Богојављење. Требало их је, осим физички, уништити и духовно

_______________________________________________________

          ЊЕГОВО високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом изјавио је данас у паљанском селу Луке да је Сарајево током Другог светског рата било страшнији центар усташтва и непријатељства према Србима и свему што је српско, него што је то био Загреб.

          Митрополит Хризостом је након освештања спомен-обележја у порти Цркве Светог Илије у селу Луке, на Требевићу, посвећеног свирепо убијеном становништву, жртвама усташког терора и погинулим борцима Требевића, окупљенима рекао да многи не схватају да Загреб није био толико страшан, колико Сарајево.

          - Сарајево се налазило у једној великој тадашњој покрајини која се звала Бановина Босна, у којој су управо Срби чинили већину. Онда су на једно тако страшно место, као што је Сарајево, послали највеће злочинце који су српски народ убијали на сваком кораку - нагласио је владика Хризостом.

          Према његовим речима, српски народ се пред вратима пакла дигао високо и одлучио да се бори и одбрани од те силне аждаје која је претила да све уништи, нагласио је митрополит.

          Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је идеја о изградњи овог споменика дошла од верујућег народа овог краја и додао:

          - Радимо на меморијализацији и на споменику посвећеном српским цивилима страдалим током 20. века. Више од 7.000 Срба, цивила Сарајевско-романијске регије страдало је у два светска рата. Као што је данас овде исписано више од 150 имена, тако ћемо их на једном месту пописати више од 7.000. Данас Срби шаљу поруку мира и ми заједно морамо прво себи да се окренемо, јер смо по рођењу Срби, православци и људи -  истакао је Ћосић.

          Начелник општине Пале Бошко Југовић изразио је наду да је подизањем и данашњим освештањем спомен-обележја донекле исправљена неправда која је нанесена свим жртвама усташког терора.

          - Усташе на Требевићу и на Романији нису браниле своје просторе, већ су дошли да сатру српски народ физички и духовно. Није случајно што су ти злочини почињени на Крстовдан и Богојављење. Требало их је, осим физички, уништити и духовно - указао је Југовић.

           (Срна)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари