Освештан Храм Светог Саве саграђен у центру Фоче – четврта светиња по величини у СПЦ

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: ОВО ЈЕ ВЕЛИКИ БЛАГОСЛОВ ЗА ГРАД, РЕПУБЛИКУ СРПСКУ И СВЕ СРБЕ

Преостало још само да се ослика фрескама

* Поглавар СПЦ: Ово место сада је добило душу, смисао, а то што је у центру Фоче православни храм открива и показује који је правац живота људи који овде живе

* Храм Светог Саве у Фочи простире се на 1.500 метара квадратних. Темељи су му освештани а Покров Пресвете Богородице 2006. године. Покривен је 2012, а богослужења у њему су почела 2013. године. Плато је поплочан 2018. године, а иконостас постављен годину дана касније. Остало је да се сводови храма осликају фрескама

____________________________________________________________

           ЊЕГОВА Ссветост патријарх српски Порфирије рекао је да се данас велики благослов излио на Фочу, Републику Српску и шире јер су Срби у средишту града освештали храм посвећен првом српском архиепископу Светом Сави.

           - Ово место сада је добило душу, смисао, а то што је у центру Фоче православни храм открива и показује који је правац живота људи који овде живе - рекао је патријарх Порфирије у беседи након што је освештао храм и служио Свету аријерејску литургију.

           Према његовим речима, Свети Сава је најбољи примјер шта значи бити православни Србин, јер је градио, неговао себе, свој народ, чинио га јединственим, једним у вери, у Христу, и чинио да његов народ, зато што је оплемењен православном вером, може да буде стваралачки и да траје кроз векове.

           - Свети Сава је спајао Исток и Запад и сви који су се с њим сретали заволевши њега заволели су и његов народ - истакао је српски патријарх.

           Нагласио је да фочански храм показује и да су опредељење свих који овде живе Јеванђење Христово и мир, заједница у себи и са свима.

           Он је навео да Јеванђеље са својим заповестима, правилима, законом уређује и појединачни, лични живот, али и међусобне односе унутар једног народа, Цркве, али и са другима, који су другачији.

           - Можда нисмо одувек свесни да нам је суштинска потреба заједница са Богом, да је важније од свега да нађемо смисао свог постојања", навео је Порфирије.

           Патријарх је окупљеном народу говорио и о ближњима, наводећи да је то прво онај који је поред нас, члан породице, онда комшије, даљи рођаци, затим припадници истог народа и исте вере.

Храм је био пун гостију и верника - у освештању учествовао

и митрополит Црногорско-приморски Јоаникије

           - Када унутар тог контекста сваког видимо и доживимо као свог ближњег, постајемо способни да размемо истину Божију да је сваки човек као икона Божија позван да буде наш ближњи - истакао је патријарх Порфирије.

           Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом рекао је данас да српски народ у Фочи светосавље доживљава као филозофију постојања и да је духовном преображају допринела изградња Храма Светог Саве.

           Митрополит је захвалио Њеовој светости патријарху српском Порфирију:

           - Учинили сте велику част народу донијевши патријаршки благослов.

           Литургији је присуствовао председник Републике Српске Милорад Додик, митрополит црногорски и приморски Јоаникије, градоначелници и начелници више општина, те бројни верници који су дошли из свих крајева Српске.

           Храм Светог Саве у Фочи простире се на 1.500 метара квадратних и највећи је у БиХ.

           Темељи храма освештани су на Покров Пресвете Богородице 2006. године. Храм Светог Саве покривен је 2012, а богослужења су почела 2013. године.

           Плато је поплочан 2018. године, а иконостас постављен годину дана касније.

           Остало је да се сводови храма осликају фрескама.

           https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=535375

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари