Порфирије: Колико је стар Мостар – толико су стари његови православни корени

ПАТРИЈАРХ СЕ САСТАО И СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ МОСТАРА МАРИОМ КОРДИЋЕМ

* Верницима окупљеним у Саборном храму рекао: „Испуњени Духом Светим данас кличемо "Радуј се Свети Саво, радуј се Свети Василије Осторшки, радуј се Свети Петре Зимоњићу, радујте се пребиловачки мученици, радујте се сви мученици херцеговачки". Радујмо се данас и ми браћо и сестре сабрани под сводовима овог храма подигнутог у славу Свете Тројице. Радујмо се јер смо се сабрали овдје

________________________________________________________

         У MОСТАРСКОМ Саборном храму служена је доксологија у част доласка Његове светости патријарха српског Порфирија.

         Поглавар СПЦ је истакао у беседи да се из мостарског Саборног храма данас као на длану види читав град Мостар, да је то место са којег се може доживети свеукупна читава васељена, пуноћа живота Срба, православних Мостараца и Херцеговаца који су обележили овај град.

         - Испуњени Духом Светим данас кличемо "Радуј се Свети Саво, радуј се Свети Василије Осторшки, радуј се Свети Петре Зимоњићу, радујте се пребиловачки мученици, радујте се сви мученици херцеговачки". Радујмо се данас и ми браћо и сестре сабрани под сводовима овог храма подигнутог у славу Свете Тројице. Радујмо се јер смо се сабрали овде - поручио је патријарх.

         Патријарх Порфирије је нагласио да православни српски корени сежу у саме почетке града Мостара.

         - Од почетка постојања овог града до данашњих дана уграђивао се правослани печат, православни дух светосавски, уграђивали су се православни Срби и заједно са другим народима и људима који се моле Богу на другачији начин, изградили богатство и лепоту града Мостара који је данас најмултиетничкији и најмултирелигијскији град у БиХ - истакао је патријарх српски Порфирије.

         Позвао је све Мостарце да остану на својим огњиштима.

         Владика захумско-херцеговачки Димитрије рекао је у беседи да мостарски Саборни храм представља духовни мост којим превазилазимо поделе.

          Патријарх српски се претходно данас састао са градоначелником Мостара Мариом Кордићем и посетио изложбу у Владичанском двору.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари