Стоилковић: Светосавске академије имају ефекта и у македонској јавности и код Срба у Македонији

СВЕЧАНОСТИ У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ У СКОПЉУ ПРИСУСТВОВАЛИ И ВУЧИЋ, ПЕНДАРОВСКИ И КОВАЧЕВСКИ

* Председник Демократске партије Срба у Северној Македонији Иван СТОИЛКОВИЋ: Први пут у историји председник Србије дошао да посети Србе у Северној Македонији

* Александар ВУЧИЋ: Прича о светом Сави стаје у једну реч – избор. Од првог Растковог до последњег Савиног да и држави и цркви обезбеди праве наследнике и повуче се. И данас наш пут зависи од избора, од тога хоћемо ли као народ изабрати слободу или нечије сизеренство и власт над нама, независност или вазалство, суверенитет или подаништво. Наша земља није у једноставној и лакој ситуацији

* Ненад СТЕВАНДИЋ посебно поздравио присутне амбасаоре Русије, Србије и БиХ и рекао: Припадамо духу, традицији и култури - насталим прегалаштвом Светог Саве - за коју не постоје границе. Хвала братском македонском народу што се на заједничком обележавњу празника на Зебрњаку, Куманову и Кајмакчалану осећамо слободно и угодно као у Бањалуци и Тополи, негујући заједништво наших народа и тудећи се да нас будућност више никада не раздвоји и посвађа

___________________________________________________________

          СВЕТОСАВСКА академија, која је одржана вечерас у Народном позоришту у Скопљу, почела је интонирањем химни Северне Македоније и Србије.

          Председник Демократске партије Срба у Сјеверној Македонији Иван Стоилковић нагласио је да је први пут у историји председник Србије дошао је да посети Србе у Северној Македонији.

          Он је на Академији рекао да "адреналин ради“ и да су присутни „нервоза и велика очекивања".

          - Када се академија заврши, каже се да је била најбоља, а на нама је да се потрудимо да свака следећа буде боља. Мислим да смо успели у томе јер смо унели пуно љубави, разумевања, рада, и, искрен да будем, поносан сам на скоро све академије које смо до сада организовали - рекао је Стоилковић.

          Оценио је да може да каже да је ова академија свакако боља од свих других.

          - Зашто? Зато што је неко видео да све ово што радимо има одговарајућег ефекта и у македонској јавности и у српском народу који живи у Македонији - навео је Стоилковић.

          Нагласио је да је прича о светом Сави "заиста велика".

          - Већ осам векова смо сведоци да та прича траје. Хвала светом Сави што нас је вечерас окупио, да испричамо причу о сећању на њега - додао је он.

          Председник Србије Александар Вучић нагласио је да је Свети Сава темељ наше цивилизације.

          - Свети Сава је личност која је на наш народ имала највећи утицај. Уз мајку и Бога призивамо Светог Саву, све добро што је неко у српском народу учинио проткано је његовим утицајем. Данас враћамо бар делимично дуг према Светом Сави градећи школе, факултете - рекао је Вучић у обраћању.

          Истакао је да се свети Сава с правом зове оцем цркве и школе.

          - Прича о светом Сави стаје у једну реч - избор, од првог Растковог до последњег Савиног да и држави и цркви обезбеди праве наследнике и повуче се и када се погледа историја. И данас наш пут зависи од избора, од тога хоћемо ли као народ изабрати слободу или нечије сизеренство или власт над нама, независност или вазалство, суверенитет или подаништво. Наша земља није у једноставној и лакој ситуацији - рекао је Вучић.

          Председник Народне скупштине Републике Српске Нанад Стевандић поздравио је присутне амбасадоре Русије, Србије и БиХ и поручио је на Светосавској академији у Скопљу да за српску традицију и културу, која је настајала прегалаштвом Светог Саве, не постоје границе.

          - Припадамо духу, традицији и култури за коју не постоје границе, а која је настала прегалаштвом Светог Саве. На данашњи дан се присјећамо да је Свети Сава прво мирио браћу, чувао их, а онда нас мирио са другим комшијским народима - рекао је Стевандић.

          Оценио је да је то тежак посао за који се верификација чека по седам, осам векова, а што данас добро разме председник Србије Александар Вучић, јер ради сличан посао.

          - Хвала братском македонском народу што се на заједничком обележавњу празника на Зебрњаку, Куманову и Кајмакчалану осећамо слободно и угодно као у Бањалуци и Тополи, негујући заједништво наших народа и тудећи се да нас будућност више никада не раздвоји и посвађа - рекао је Стевандић.

          Председница српске заједнице у Северној Македонији Гордана Јововић уручила је Светосавску повељу песнику и књижевнику Влади Урошевићу.

          Академији су присуствовали и председник Северне Македоније Стево Пендаровски и премијер у оставци Димитар Ковачевски.

          https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=542378

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари