Владика источноамерички Иринеј: СПЦ је већински власник земље на Косову и Метохији

ГОВОРИО НА СКУПУ У ОРГАНИЗАЦИЈИ АМБАСАДЕ СРБИЈЕ У ВАШИНГТОНУ ПОСВЕЋЕНОМ КиМđ

Владика Иринеј

* Подсетио да је учешће СПЦ у преговорима у Бечу блокирало да се успостави косовска православна црква, што би било кршење канонских правила цркве, а блокиран је и предлог да игумани манастира морају бити пореклом са Косова

* ИРИНЕЈ: Са америчким сенатором Ђорђом Војновићем успели смо да, током погрома, спречимо паљење Дечана. Имате своје политичке представнике, локалне конгресмене, разговарјте са њима. Наоружајте се истином, знањем. Ви гласате за њих и имате право да тражите шта желите за свој народ. Други то чине, проактивни су. Ако то учинимо, бићемо у могућности да идемо напред

_______________________________________________________

         СРПСКА православна црква /СПЦ/ је већински власник земље на Косову и Метохији, а свуда где се налазе манастири, цркве, свештеници, монаси - нису пожељни јер показују вековно присуство цркве на том простору, поручио је у Вашингтону Његово преосвештенство епископ источноамерички Иринеј.

         Владика је, говорећи на скупу посвећеном Косову у организацији Амбасаде Србије у САД, подсетио да српска заједница у Америци разуме око чега се окупља.

         - Ако погледате имена која користимо за нашу покрајину - не говоримо о Косову, већ о Косову и Метохији, а Метохија на грчком значи `верско имање`. Црква је већински власник земље на Косову и Метохији, зато тамо не желе присуство СПЦ - указао је епископ Иринеј.

         Рекао је и да је велика потреба да сви људи из дијаспоре буду амбасадори своје земље када је ријеч о горућем питању Косова.

         - Нама су потребни пријатељи. Потребно је да обновимо односе. Свако треба да се пита шта може да уради, а свако може пуно - указао је епископ Иринеј.

         Подсетио је да је учешће СПЦ у преговорима у Бечу блокирало да се успостави косовска православна црква, што би било кршење канонских правила цркве, а блокиран је и предлог да игумани манастира морају бити пореклом са Косова, преноси "Косово онлајн".

         - Са америчким сенатором Ђорђом Војновићем успели смо да, током погрома, спречимо паљење Дечана. Један човек је успео то да спречи. Свако има своје политичке представнике, локалне конгресмене, разговарјте са њима. Наоружајте се истином, знањем. Учините нешто, ви гласате за њих и имате право да тражите шта желите за свој народ. Други то чине, проактивни су. Ако то учинимо, бићемо у могућности да идемо напред - рекао је епископ Иринеј.

         Владика је нагласио да му је и конгресмен Клаудија Тени рекла колико јој је тешко да брани Србе због имиџа који имају у медијима и да увери своје колеге да су Срби добри људи.

         - Она одлично зна Србе, покушава да увери колеге, али не може сама, потребна јој је помоћ. Имамо Србе који живе у њеном дистрикту и моја је намера да је позовем у цркву да јој искажемо захвалност. Хелен Делић Бентлеј из Балтимора је својом упорношћу пример за све. Када одем у цркву, размишљам да ли можемо да изнедримо конгресмена, судију, председника. То је наш задатак. Мој апел је да идемо заједно, руку под руку. Снажнији смо заједно - рекао је епископ источноамерички.

          (Срна)

 


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари