Стевандић Спајићу: Будите бар уздржани поводом „Сребренице“, гласање „за“ може бити тачка раздора

ПОРУЧИО МУ: НЕ СХВАТИТЕ ОВО КАО ПРОВОКАЦИЈУ ИЛИ ЛОШУ НАМЈЕРУ ПРЕМА ВАМА ИЛИ ЦРНОЈ ГОРИ

Ненад Стевандић

* Та резолуција нема консензус и правно-формално је ништавна, али сила никада није била ништавна. Ви сте, господине Спајићу, потпуно свјесни мишљења и расположења српског народа, Српске православне цркве и свих грађана Црне Горе чијом сте вољом изабрани за премијера и добили подршку и у партији коју предводите. Такође сте свјесни да ово може да буде тачка раздора која ће засијати сјеме мржње, неслоге и учинити Црну Гору нестабилном у наредном периоду

* Желећи Вам добре односе и рационалне одлуке у будућности, још једном Вас морам замолити да не упрљате српско-црногорске односе, црногорско чојство и српско паћеништво и српске жртве геноцида, не квалификујући наш народ као некога ко је управо за геноцид одговоран. Свјесни сте да ова резолуција има управо то за циљ и да је она геополитички пројекат, а не правда или право или пијетет за било коју жртву

* Ако ћемо бити искрени и поштени, знам да мислите исто што и ја, готово цјелокупан српски народ без обзира гдје се налази и у којој земљи живи, и знам да ово радите због притисака, али црногорско правило је да част и брука живе довијека, а да се уздржавањем од гласања не ризикује ничији живот. Лишен наде да је морал јачи од силе, али искрено вјерујући у чојство, желим Вам свако добро и здраво

__________________________________________________________

          РЕЗОЛУЦИЈА о Сребреници може да буде тачка раздора, написао је председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић у писму упућеном црногорском премијеру Милојку Спајићу.

          Писмо председника НСРС преносимо у целости:

          Поштовани предсједниче Владе Црне Горе,

          Молим Вас да ово писмо не схватите као увреду, провокацију или било коју лошу намјеру према Вама лично или Црној Гори.

          Поштовани господине Спајићу, уважавајући функцију коју обављате и процјењујући да сте личност која може да процијени тренутне околности укупних односа у свијету и њихових реперкусија на српско-црногорске односе, јер не постоје два ближа народа од Срба и Црногораца, нити постоји нешто што је боље издржало терет вијекова и тешких времена као ти односи.

          Прво желим да Вас обавијестим да је Народна скупштина Републике Српске усвојила Протест против кршења Општег оквирног споразума за мир у БиХ и општег међународног права и да БиХ нема Устав као Црна Гора или као Србија, него је њен Устав дејтонски, међународни уговорни акт, тако да господин Златко Лагумција није прекршио само Устав БиХ, него и међународни акт, а и спонзори и коспонзори и они који гласају за резолуцију такође крше међународни уговорни акт којим је дефинисано да се БиХ тим Уставом не може изјашњавати нити покретати питање гдје не постоји консензус сва три народа и два ентитета.

          Ова резолуција нема тај консензус и она је правно-формално ништавна, али сила никада није била ништавна. Ви сте, господине Спајићу, потпуно свјесни мишљења и расположења српског народа, Српске православне цркве и свих грађана Црне Горе чијом сте вољом изабрани за премијера и добили подршку и у партији коју предводите.

          Такође сте свјесни да ово може да буде тачка раздора која ће засијати сјеме мржње, неслоге и учинити Црну Гору нестабилном у наредном периоду јер је тешко остати недоречен или без одговора на оно што Срби сматрају једним од својих светих вриједности и опредјељења, а то је да су народ који је преживио, а не починио геноцид. За то постоје бројни докази. Желим Вам указати на неколико чињеница.

          Највећи свјетски ауторитети, господин Гидеон Грајф, господин Ефраим Зуроф и господин Јехуда Бауер су оспорили сребреничку резолуцији са научне тачке гледишта. Наука је увијек изнад политичких и геополитичких односа.

          Морални аспект овога је проблематичан јер доводи до подјела и сукоба, а не доводи до помирења јер би резолуција о помирењу била једино логична и морално супериорнија на осуђујућим резолуцијама. И на крају правни аспект сам већ рекао, ова резолуција је упућена кршењем Устава БиХ и кршењем међународног споразума који дефинише да се одлуке у БиХ доносе консензусом народа и ентитета.

          Све три ствари, којих сте вјерујем и Ви свјесни, Црна Гора ће прекршити јасним кршењем Дејтонског споразума који их јасно прописује, али и трајно нарушити добре српско - црногорске односе, доводећи не само Балкан, пего и саму Црну Гору у поље сукоба и нестабилности које ће бити тешко или немогуће амортизовати и избалансирати.

          Ја желим да Вас замолим, процјењујући да сте човјек свјеснији те ситуације од предсједника Црне Горе и свјеснији одговорности за стабилност Црне Горе, да ако не можете бити против да будете уздржани од овог кршења међународног права.

          Желећи Вам добре односе и рационалне одлуке у будућности, још једном Вас морам замолити да не упрљате српско- црногорске односе, црногорско чојство и српско паћеништво и српске жртве геноцида, не квалификујући наш народ као некога ко је управо за геноцид одговоран. Свјесни сте да ова резолуција има управо то за циљ и да је она геополитички пројекат, а не правда или право или пијетет за било коју жртву.

           Ако ћемо бити искрени и поштени, знам да мислите исто што и ја, готово цјелокупан српски народ без обзира гдје се налази и у којој земљи живи, и знам да ово радите због притисака, али црногорско правило је да част и брука живе довијека, а да се уздржавањем од гласања не ризикује ничији живот. Лишен наде да је морал јачи од силе, али искрено вјерујући у чојство, желим Вам свако добро и здраво.

 

 

 

Категорије: 

Коментари