Вартоломеј поводом Свете Софије и Хоре: Вређају наш идентитет, историју и културу

ВАСЕЉЕНСКИ ПАТРИЈАРХ : „КАО ДА ИМ ЈЕ МАЛО ЏАМИЈА У ЦАРИГРАДУ... А МИ ТРПИМО И МОЛИМО СЕ“

* Као да у граду нема довољно џамија, као да је било потребно више богомоља за вернике чија религија овде преовладава, власт је пожурила да донесе те одлуке и поступке који нас вређају

____________________________________________________________

       ПАТРИЈАРХ васељенски Вартоломеј поново је осудио претварање Аја Софије и познате Цркве Христа Спаситеља у Пољу, коју називају и Хора, у џамије, рекавши да за тим није било потребе и да су такве одлуке увредљиве.

       - Као да у граду нема довољно џамија, као да је било потребно више богомоља за вернике чија религија овде преовладава, власт је пожурила да донесе те одлуке и поступке који нас вређају, вређају наш идентитет, нашу историју, нашу културу. И ми трпимо и молимо се - рекао је патријарх Вартоломеј.

       Патријарх васељенски је упоредио актуелне поступке турских власти са погромом Грка у Цариграду 1955. године и затварањем богословије на Халки 1971. године.

       - Данас се навршава 65 година од трагичне ноћи септембра 1955. године када је варварство уништило куће, продавнице, цркве, невине људе који поштују закон – чак су и њихови гробови били оскрнављени, нису поштовали мртве, није било ни трунке културе, ни осећања - рекао је патријарх Вартоломеј.

       Он се обратио у школи Халки на церемонији рукополагања једног од свештеника, објављено је на званичном сајту патријаршије.

       Турски председник Реџеп Тајип Ердоган потписао је декрет којим се црква у Хори, једна од најславнијих византијских грађевина у Цариграду претвара у џамију, месец дана након што је то учињено са Аја Софијом.

       (Спутњик)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари