Брат Монти није дошао

Поводом «великог скупа масона из целог света" у Београду

* Прича није тако проста, оптимистична и гламурозна, поготово што масонерија у држави Србији нема никакав статус, а још мање је један од стубова друштва и заштитника националних интереса државе, као што је то у Немачкој, Енглеској, Италији, САД, па донекле и у Француској

* После распада Велике националне ложе Француске, на сцени се појављује Велика ложа Француске, која захваљујући неким Србима који дуго живе у Француској и њени су чланови, сада отварају везе са Србијом и кроз Конфедерацију удружених великих ложа Европе - заправо покушавају да задобију симпатије и признање друге конфедерације, на чијем је челу Уједињена велика ложа Енглеске

* Јасно је да су ово озбиљне геополитичке игре, а да су српски масони "лака пешадија" која можда није ни свесна у које игре се упушта и на чијој страни

* Озбиљне европске масонерије - немачка и италијанска - зато не учествују у "реконструкцијама" француске браће

Пише: Милан Видојевић

            НОВИНЕ су – све до задње - објавиле "сензационалну вест" о почетку великог скупа масона из "целог света" који се одржава у Београду. Из пригодних изјава господина Драгослава Павловића, ВМ Велике националне ложе Србије, испада да је реч о значајном скупу који ће много значити не само за српску масонерију него и за Србију у целини.

           Та прича није тако проста, оптимистична и гламурозна, поготово што масонерија у држави Србији нема никакав статус, а још мање је један од стубова друштва и заштитника националних интереса државе, као што је то у Немачкој, Енглеској, Италији, САД, па донекле и у Француској.

            Некада велика и утицајна Велика национална ложа Србије, цепала се у фракције задњих година јер су сујетни Велики мајстори заволели свој статус и желели да се на одређеним местима задрже доживотно, ако је то могуће (а није). Интересантно је да се прошле године у Француској, ако се не варам, распала и угасила Велика национална ложа Француске, после низа скандала и непријатних афера.

            Прво је Никола Саркози хтео да уђе у Велики Оријент Француске, данас најмоћнију масонску организацију у Француској, чему се успротивио Строс-Кан, угледни масон Оријента и политички непријатељ Саркозијев. Уследила је одмазда и намештаљка Строс-Кану са "собарицом" у Америци, што је вероватно било дело француске и америчке обавештајне службе.

            Строс-Кан је завршио своју политичку каријеру, прети му и затвор због (стварне-измишљене?) кривице, али је уследио удар на ложу где је Саркози био члан - на Велику националну ложу  Француске. Избила је велика афера са ВМ Националне ложе, Франсоа Стефанијем, који је оптужен за нестанак 24 милиона евра из касе ложе. Аферу која је водила распаду, покушао је да заустави брат који га је наследио као ВМ, Алан Жолије, други човек ДГСЕ, француске тајне службе. Из овог се види да је у рад озбиљне европске масонерије, у озбиљним државама, умешана и држава и њене разне службе, јер су масони у овим земљама озбиљан политички, економски и сваки други фактор.

            После распада Велике националне ложе Француске, на сцени се појављује Велика ложа Француске, која захваљујући неким Србима који дуго живе у Француској и њени су чланови, сада отварају везе са Србијом и кроз Конфедерацију удружених великих ложа Европе - заправо покушавају да задобију симпатије и признање друге конфедерације, на чијем је челу Уједињена велика ложа Енглеске.

            Питање је - да ли ће ово признање стићи, и када - јер је потребно добити подршку не само енглеске већ и америчке масонерије, што ће бити још теже.

            Јасно је да су ово озбиљне геополитичке игре, а да су српски масони "лака пешадија" која можда није ни свесна у које игре се упушта и на чијој страни.

            Озбиљне европске масонерије - немачка и италијанска - зато не учествују у "реконструкцијама" француске браће.

            У Италији се још увек "пита" брат Личо Ђели, звани Кобра, а брат Марио Монти има довољно својих послова и обавеза да учествује на "малим сеоским приредбама" било где у свету, а поготово у Србији.

            Камо среће да нам помоћ пруже заиста утицајне обедијенције. Можда би судбина Србије била мање тешка. Поготово што је масонерија одавно изгубила своју спиритуалну страну проистеклу из корена масонског учења и претворила се у лобистичке политичке групе за трговину утицајем. Можда је баш због тога интересантна српским масонима, који мисле да уз помоћ браће из Европе одмах ушићаре нешто за себе лично.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари