Путин: У економији Русије сада је лепо време, ако Француска затражи пријем у БРИКС - размотрићемо

НА ФОРУМУ УЈЕДИЊЕНИХ КУЛТУРА РЕКАО ДА ДО 2014. НИЈЕ МОГАО НИ ДА ЗАМИСЛИ СУКОБ СА УКРАЈИНОМ

* «Наш премијер (Михаил Мишустин) јуче је са поносом објавио: за последњих месец дана наш привредни раст је био 5,5 одсто»

* Руски нагласио да свако у Русији има право на критички став поводом специјалне војне операције у Украјини, али и упозорио да је једно мишљење, а сасвим друго наношење штете својој земљи

_______________________________________________________________

        РУСИЈА не жели да прекида односе ни са ким, рекао је Владимир Путин.

        Руски лидер је на пленарној седници петербуршког Форума уједињених култура, у чијем раду учествује и Емир Кустурица, додатно нагласио:

        „Не затварамо ништа - ни врата, ни вентилационе отворе, ни прозоре".

        Путин је оценио да је „временске прилике“ у руској економији добре, за разлику од европских земаља:

        „Имамо лепо време. Наш председник владе (Михаил Мишустин) јуче је са поносом објавио: за последњих месец дана наш привредни раст је био 5,5 одсто».

        Путин признао да му до 2014. није ни падало на памет да је могућ сукоб са Украјином:

        „Да ми је неко пре 2014. рекао да је то могуће, упитао бих га: јеси ли луд?».

        Нагласио је да свако у Русији има право на критички став поводом специјалне војне операције у Украјини, али и упозорио да је једно мишљење, а сасвим друго наношење штете својој земљи.

        „Постоји још једна околност коју, наравно, морамо узети у обзир. То је расположење у друштву и мишљење народа земље коју сматрамо својом домовином или не сматрамо. То је објективан фактор од кога нико не може да побегне“, рекао је шеф државе.

        У настаку је оценио да руско-кинески односи никада у историји нису били на садашњем нивоу и истакао да у њиховој основи лежи међусобно поверење без преседана».

        Подсетио је да кинески председник Си Ђинпинг увек поклања велику пажњу питањима културе, образовања и спорта у билатералним односима јер је то изузетно важан део интеракције две земље:

        „Видимо интересовање кинеске јавности за руску културу. Многи, пре свега ветерани, и данас певају руске совјетске песме, и то на руском. То веома ценимо и верујемо да је то наша заједничка основа. Али, постоји и интересовање руских грађана за кинеску културу, за древну моћну кинеску културу је веома велико“.

        Путин је поводом спекулација да би Француска могла затраћити чланство у БРИКС-у рекао:

         „Ако Француска жели, може да остави апликацију, ми ћемо то размотрити. Поготово што Русија следеће године председава БРИКС-ом».

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари