Неморална подршка. А и противправна!

ПУТИН О ЈЕДНОСТРАНО ПРОГЛАШЕНОЈ НЕЗАВИСНОСТИ КОСОВА

  •   Све време нам говоре: Косово је посебан случај. Све је то лаж! Нема тамо никаквог посебног случаја и сви то одлично знају!

  •   Зар вас није срамота, вас Европљане, да са таквим двоструким стандардима приступате решавању истоветних питања у разним регионима света? 

   „ВЕЋ сам имао прилике да се изјасним по овом питању, о овом проблему. Желим још једном да подвучем: ми сматра- мо да је подршка једностраном про- глашењу независности Косова немо- рална и противправна. 

   Територијана целовитост држава гара- нтована је основним принципима међуна- родног права. Постоји Резолуција 1244 Савета Безбедности ОУН, која гово- ри о територијалној целовитости Србије и све чланице УН дужне су да поштују те одлуке.

  Нерадо о томе говорим, јер не бих желео никога да вређам. Четрдесет година постоји фактички независна Република Северни Кипар. Зашто ви њу не признајете? Зар вас није срамота, вас Европљане, да са таквим двоструким стандардима приступате решавању истоветних питања у разним регионима света? Код нас Абхазија, Јужна Осетија, Придњестровље, постоје као независне државе. А нама све време говоре: Косово је посебан случај. Све је то лаж! Нема тамо никаквог посебног случаја и сви то одлично знају. Све је исто. Етнички сукоб, злочини са обе стране, де-факто пуна независност.

   Значи, треба израдити јединствени принцип решавања тих питања. Ми не желимо да гурамо ситуацију у ћорсокак, али предлажемо нашим партнерима да израдимо јединствена правила понашања. Зашто подстицати сепаратизам? Ни у Шпанији људи не желе да живе у истој држави. Па подржите онда и тамо. Велика Британија се 400 година бори за своју територијалну целовитост у односу на Северну Ирску. И шта? Зашто Ирску не подржавате?

   Треба да постоје јединствени принципи. Ако будемо поступали на основу такозване         политичке сврсисходности, задовољавајући политичке интересе појединих држава, срушићемо међународно право и заједнички поредак. Ево, чак се и трка и наоружању подстиче јер се мале државе не осећају безбедно данас. Међународно право не штити интересе малих држава. И наравно, оне су принуђене да траже и осигуравају своју безбедност путем достизања неког новог нивоа, са тачке гледишта опремања најновијим наоружањем.

  Ако би постојао чврст поредак, не би било таквог страха и таккве неопходности. И наравно, ми ћемо поставити ово питање у Савету Безбедности ОУН. Наравно да ћемо га поставити.“

     

(Конференција за медије у Кремљу 2008, одговор на питање немачке новинарке: "Како ће се Русија понашати поводом проглашења независности Косова?")

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари