Њујорк и Брисел да спрече нове нападе на прелазе

МИНИСТАРСТВО ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА РУСИЈЕ О СЕВЕРУ КОСОВА

Александр Казимирович Лукашевич, потпарол Министарства иностраних послова Руске Федерације

     Питање: Да ли бисте могли да прокоментаришете саопштења о постизању споразума између Београда и Приштине у вези ситуације на граници?

     Александр Казимирович ЛУКАШЕВИЧ (потпарол МИП РФ): На основу информација које преносе информативне агенције, 5. августа, командант Снага КФОР усагласио је са Београдом и Приштином привремени план реализације контроле на административној граници на северу српске Аутономне покрајине Косово. Као што је познато ситуација се тамо значајно заоштрила због покушаја косовскоалбанских власти да 25. јуна преузму граничне прелазе.  

     Желимо да истакнемо да је та одлука резултат изнуђеног компромиса између Београда и Приштине. Ми полазимо од става да он треба да отклони насталу напетост на северу Косова. Истовремено смо уверени да слични споразуми морају у првом реду да буду у складу очекивањима оних људи у чијем интересу се доносе, у конкретном случају становништва Покрајине.  

     У вези са тим не треба игнорисати забринутост коју износе становници северних општина Косова, а који имају горко искуство и не верују обећањима косовских власти.  На жалост, велика је вероватноћа да Приштина неће одолети искушењу да покуша да насилно потчини српске рејоне Косова без обзира на прецизиране обавезе из споразума од 5. августа и да се уздржи од будућих оружаних акција.

     Позивамо ОУН, НАТО и ЕУ који су присутни у Покрајини да покажу максимално одговорност у циљу спречавања сличног сценарија. Савет безбедности ОУН у складу са резолуцијом 1244 обавезан је да стално врши контролу ситуације.

9. август 2011. године

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари