Путин и Шолц "укрстили мачеве" и поводом Донбаса и поводом НАТО агресије на Србију

РУСКИ ЛИДЕР НАЗВАО „НАРОДНИМ“ АПЕЛ ДУМЕ ДА РУСИЈА ПРИЗНА ДОНБАСКЕ РЕПУБЛИКЕ

* Владимир ПУТИН: Савезни канцелар је рекао да људи његове генерације, а и ја припадам тој генерацији, тешко замислити било какав рат у Европи (јер Други светски нису запамтили). Али, сви смо били сведоци рата у Европи који је НАТО покренуо против Југославије. Велика војна операција са војним бомбардовањем обрушила се и на једну од европских престоница – Београд. Без санкција Савета безбедности УН

* Покушавају, наставио је, да нас умире уверавањима да се о уласку Украјине у НАТО неће одлучивати сутра. А када ће? Прекосутра? Шта то у историјској перспективи мења за нас? Апсолутно ништа! Желимо да сада решимо то питање. Управо сада или у блиској будућности током, преговорно и  мирно“

* „Преговараћемо, додао је, а добро се зна шта је за Русију најважније. То су: неширење НАТО на исток, враћање војне инфраструктуре блока иза линија из 1997. године и неразмештање борбених ударних система у близини наших граница“

__________________________________________________________

       ДРЖАВНА Дума Русије потребном већином изгласала је иницијативу шеф ддржаве да Москва званично призна независност донбаских самопроглашених република – Доњецке и Луганске. 

       Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је питање њиховог признавања релевантно и да одлука Думе „одражава мишљење народа“.

       Замољен да прокоментарише гласање у Думи, Владимир Путин је, по завршетку тросатних преговора са немачким канцеларом Олафом Шолцом, нагласио:

       „Полазимо од тога да морамо учинити све да решимо проблеме Донбаса, али да то треба да урадимо, како је рекао господин савезни канцелар, да искористимо пре свега досад нереализоване могућности које дају споразуми из Минска. Веома се надамо да ће, пре свега наши партнери преко океана и у Европи, утицати на актуелне кијевске власти да то учине“.

Олаф Шолц

       Шолц је оценио да би признање ДНР и ЛНР од стране Русије било „политичка катастрофа и кршење Минских споразума“.

       Путин је, говорећи о ратној опасности у Европи, након што је Шолц навео да његова генерација „не зна шта је рат“, прво подсетио да је НАТО 1999-те бомбардовао Београд:

       „Што се тиче рата у Европи, савезни канцелар је рекао да људи његове генерације, а и ја припадам тој генерацији, тешко да могу замислити било какав рат у Европи. Али, сви смо били сведоци рата у Европи који је НАТО покренуо против Југославије. Велика војна операција са војним бомбардовањем обрушила се и на једну од европских престоница – Београд. Без санкција Савета безбедности УН. То је веома лош пример, али се то реално догодило“.

       Гост је на то оценио да је „рат 1999. био нешто друго“ и да је вођен против Србије да би се „спречио геноцид“. Председник РФ је оно што се дешава у Донбасу означио као „геноцид“.

       Путин је оценио да у Русији велика већина грађана подржава становнике Донбаса, а да су посланици осетљиви на јавно мњење:

       „Наши посланици, као у свакој земљи, руководе се јавним мњењем, мишљењем својих бирача, они то суптилно осећају. У Русији огромна већина људи саосећа са становницима Донбаса, подржава их и нада се да ће се ситуација тамо радикално променити на боље за њих“.

       Руски лидер је нагласио да Москва не жели рат и да управо зато износи своје предлоге за осигурање безбедности:

       - Русија не жели рат у Европи и управо зато не може да зажмури на то како САД и НАТО сасвим слободно и у своју корист тумаче принцип недељиве безбедности. Насилно обуздавање Русије од стране Запада, Москва доживљава као претњу безбедности своје земље“.

       - Питање пријема Украјине у НАТО мора да се реши сада током преговарачког процеса, пошто одлагање ништа не мења, упозорио је Путин и наставио:

       „Покушавају да нас умире уверавањима да се о уласку Украјине у НАТО неће одлучивати сутра. А када ће? Прекосутра? Шта то у историјској перспективи мења за нас? Апсолутно ништа! Чујемо и да Украјина данас није спремна за улазак у НАТО. Ми ипак желимо да сада решимо то питање. Управо сада или у блиској будућности током, преговорно и  мирно“.

       Путин је преко Шолца поручио Западу да ће се будући план након одмицања руских војних снага од граница Украјине обликовати узимајући са узимањем у обзир реалне ситуације на терену:

       „Како ће се Русија држати даље? По плану! Узимаће у обзир реално стања на терену. А ко може да одговори како ће се ствари развијати? Засад нико! Неће зависити само од нас“.

       Додатно је прецизирао: „Преговараћемо, а добро се зна шта је за Русију најважније. То су: неширење НАТО на исток, враћање војне инфраструктуре блока иза линија из 1997. године и неразмештање борбених ударних система у близини наших граница“.     

       Раније у уторак, портпарол Министарства одбране РФ, генерал Игор Конашенков, изјавио је да су Јужни и Западни војни округ Русије почели да након одржаних вежби враћају трупе у касране.    

       За гасовод „Северни ток 2”, поново је рекао да је то комерцијални пројекат који је завршен и спреман за рад.

       Додао је да ће Русија наставити са испорукама гаса преко Украјине и после 2024. године. Ако буде потражње и рентабилности у транзиту гаса преко те земље.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари