Русија помаже малим и средњим фирмама које се обавежу да ће задржати најмање 90 одсто радника

ЗА ВИШЕ ОД 1000 НАЈВЕЋИХ КОМПАНИЈА ОБЕЗБЕДИЋЕ  ПОВОЉНЕ КРЕДИТЕ ЧИЈЕ КАМАТЕ ЋЕ ПРЕУЗЕТИ ДРЖАВА

* Владимир ПУТИН након консултација са члановима Владе РФ: Угроженим малим и средњим предузећима држава ће обезбедити директну бесплатну помоћ у износу од 12 130 рубаља по запосленом

___________________________________________________________________________

        ВЛАДИМИР Путин наложио је да се малим и средњим предузећима обезбеди директна бесплатна државна помоћ у износу од 12 130 рубаља по запосленом.

        Председник РФ се за ову меру одлучио након консултација са члановима владе.

        „Предлажем да се малим и средњим предузећима у секторима погођеним ситуацијјом са епидемијом обезбеди директна бесплатна финансијска помоћ државе. Та средства ће угрожена предузећа моћи да усмере на решавање најнужнијих задатака, укључујући исплату зарада, како би се одржао ниво накнаде за запослене у априлу и мају“.

        Шеф државе је напоменуо да би аплицирање за такву помоћ требало да буде једноставно и да зато треба да буде омогућено и „дистанционо подношење пријаве, без чекања и журбе“.

        Рок за подношење захтева биће 30 дана почев од 1. маја, а Путин је нагласио да ће држава имати само један захтев:

        „На помоћ могу рачунати фирме које су спремне да задрже најмање 90 одсто запослених које су имале 1. априла. Ко буде испуњавао овај услов - финансијску подршку за април добиће 18. маја или који дан касније. Средства подршке за мај исплаћиваће се у јуну“.

        Руски лидер је иницирао да право на овакву помоћ државе добију и мала и средња предузећа која продају непрехрамбене производе.

        Русија ће свом бизнису обезбедити и бескаматне шестомесечне кредите за исплату зарада, а најважнијим компанијама – повољне кредите на које ће држава плаћати камату у висини референтне стопе Централне банке.      

        Путин је ов Владе РФ затражио да утврди листу од преко 1000 компанија које чине окосницу националне економије, а које би требало да добију доступ таквим кредитима.

        Половина износа таквих кредита – како је прецизирао - биће `покривена` гаранцијама Министарства финансија РФ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари