Британски генерал Колинс: Болна је истина да Британија више не може да самостално ратује

ПРИЗНАО: „ДА СЕ САМИ БОРИМО У УКРАЈИНИ – ВЕЋ БИСМО ОСТАЛИ И БЕЗ МУНИЦИЈЕ“

Чарлс Колинс (десно) са француским

колегом Жаном Лорентеном

* Чарлс КОЛИНС: „Наша влада треба да се помири са понижавајућом истином да су прошли дани независног вођења ратова британске војске – попут оног, на пример, за Фокланде. Будућа улога наше земље је да обезбеђује допунске трупе армијама других држава“

* Додатно је своје упозорио: „Велики је ризик водити само прокси ратове. Прокси снаге не могу бити само наше, у њима не можемо имати своје политичке циљеве јер три циљеви не морају нужно да се поклапају са циљевима британске војске“

___________________________________________________________

        БРИТАНИЈА се мора помирити са болном истином да њена војска више није способна да самостално ратује - рекао је генерал-мајор Чарлс Колинс у интервјуу дневном листу Daily Mail.

        Своју процену је образложио овако:

        „Наша влада треба да се помири са понижавајућом истином да су прошли дани независног вођења ратова британске војске – попут оног, на пример, за Фокланде. Будућа улога наше земље је да обезбеђује допунске трупе армијама других држава“.

        Иако је рекао „армијама“, нема сумње да је мислио искључиво на оружане снаге САД. Уосталом, британски војници су управо ту улогу и играли у Авганистану и Ираку.

        Према Колинсу, да се Велика Британија бори сама у Украјини, већ би остала и без муниције и беез ратне опреме.

        Генерал сматра да његова земља може да рачуна на статус једне од водећих чланица НАТО-а само ако буде у стању да створи и издржава војску способну да се бори било где у свету и под било којим околностима.

        Прецизирао је и нагласио: „Немогуће је служити за пример другима у НАТО или у међународној заједници ако нисмо војни ауторитет у свим областима. Велики је ризик водити само прокси ратове. Прокси снаге не могу бити само наше, у њима не можемо имати своје политичке циљеве јер три циљеви не морају нужно да се поклапају са циљевима британске војске“.

         Foreign Affairs je објавио да је украјински сукоб разоткрио слабости европске одбрамбене индустрије и њену зависност од САД.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари