Бајден ће објавити да ће се САД у свету држати позиција силе

ВЕЋ СУСПЕНДОВАНА ТРАМПОВА ОДЛУКА О ПОВЛАЧЕЊУ ДЕЛА АМЕРИЧКИХ ТРУПА ИЗ НЕМАЧКЕ

* Портпаролка руског Министарства иностраних послова, Марија Захарова, поручила Вашингтону да притиском на Руску Федерацију неће постићи било какве уступке

* ФАКТИ: Ови Амери су баш – Амери! Праве се да ће прећи на некакве `позиције силе` - као у свету постоји ико ко наивно верује да они свих последњих деценија нису наступали са позиција силе. Као да су заборављене њихове агресије на Ирак, Југославију, Авганистан, десетине обојених револуција широм света...

____________________________________________________

       РЕЖИМ Џоа Бајдена брише – као ђачком гумицом – најважније одлуке режима Доналда Трампа. Као што је Трамп брисао `достигнућа` режима Барака Обаме...

       Управо је под Бајденову `гиљотину` дошла одлука трампове администрације о повлачењу дела америчког војног контингента из Немачке. Бајденов саветник за националну безбедност Џејк Саливан навео је да је та одлука за почетак суспендована.

       Нагласио је да ће коначна одлука бити донета тек кад Пентагон изнова процени тренутни положај Сједињених Држава у свету.

       Према његовим речима, нови шеф Пентагона Лојд Остин већ пажљиво преиспитује Трампову одлуку да повуче део трупа из Немачке.

       Трамп је у јуну 2020-те објавио смањење трупа у Немачкој зато што Берлин не плаћа довољно за стационирање америчке војске. И најавио смањивање за око 10.000 војника и официра - са 35.000 на 25.000.

       Потом је био најављен повратак 6,4 хиљаде у САД, плус пребацивање 5.500  у Италију и Белгију. Такође, није искључивана ни њиховог „трансфера у Пољску“.

       Саливан је, иначе, у овом контексту открио да Вашингтон намерава да себи обезбеди „позиције силе“ у надметању са другим великим силама и ради супротстављања транснационалним претњама.

       Додао је да ће Бајден у свом првом говору  тако наступити јер САД желе да се тако укључе у конкуренцију великих сила.

       Саливан је навео да ће САД формирати и нову спољнополитичку линију према Русији да би давале „ефикаснији отпор Москви“.

       Реагујући на ово, портпаролка руског Министарства иностраних послова, Марија Захарова, поручила је Вашингтону да притиском на Руску Федерацију неће постићи било какве уступке.

       Немачка министарка одбране Анегрет Крамп-Каренбауер рекла је 25. новембра да би њена земља треба да има висок ниво војне потрошње, а да са Москвом одржава односе са позиције снаге.

       Из Русије јој је – додуше, не са највишег државног нивоа – поручено: пробај, покушавали су и Наполеон и Хитлер...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари