„Битка за Бахмут“ још траје, али већ прераста у „Битку за Славјанск“

РУСИ ОСВАЈАЈУ ПОЗИЦИЈЕ НА УЗВИШЕЊИМА СА КОЈИХ МОГУ ТУЋИ СЕВЕРСК, СЛАВЈАНСК И КРАМАТОРСК

* Сада узимају у клешта Орехово-Васиљевку, Новомарковку и Богдановку, а то су украјинска утврђења између Бахмута и Северска. А вероватно је још важније што се налазе на спољној линије одбране Краматорска и Славјанска

* Почели су и руски удари на Никифоровку, Привољје и Мињковку, а то су такође тачке на тој линији, са отвореним путем за напад на Рај-Александровку, чији пад ће бити увод у пад Северска и заузимање погодних позиција за офанзивна дејства према Краматорску и Славјанску

* Амерички лист Politico објавио је, позивајући се на „сопствене изворе“, да Бела кућа очекује почетак офанзиве Оружаних снага Украјине у мају. И да су у разматрању два офанзивна сценарија – удар на Крим или према Мелитопољу и Азовском мору. Наводно се овај други правац удара сматра вероватнијим

________________________________________________________        

        РУСКА војска у борбама по западном ободу Донбаса тренутно „меље“ украјинску армију, а не бори се примарно за нове територије.

        То се најбоље види по биткама које води од Авдејевке, преко Бахмута (Артјомовска) и Северска до Кременој и Сватова.

        То је више од 300 километара фронта на који Украјинци доводе све нова и нова појачања. Руси „напредују“ преко тих појачања, а на земљи – узимају под своју контролу противничке утврђене тачке, зграде и улице.

        Тако су, додуше, последњих дана заузели Красногоровку, која је била јако утврђење северно од Авдејевке.

        А сад узимају у клешта Орехово-Васиљевку, Новомарковку и Богдановку, а то су украјинска утврђења између Бахмута и Северска. А вероватно је још важније што се налазе на спољној линије одбране Краматорска и Славјанска.

        Почели су и руски удари на Никифоровку, Привољје и Мињковку, а то су такође тачке на тој линији, са отвореним путем за напад на Рај-Александровку, чији пад ће бити увод у пад Северска и заузимање погодних позиција за офанзивна дејства према Краматорску и Славјанску.

        Погодне су и зато што се та места налазе узвишењима која доминирају у сва три кључна правца – и према Северску, и према Славјанску, и према Краматорску.

        Све у свему, неки руски војни експерти сматрају да „Битка за Бахмут“ – због свега - постепено прераста у „Битку за Славјанск“.

        Ово се узима и као сигнал да најављене украјинске пролећне контраофанзиве можда неће ни бити.

        Постоје два правца у којима Оружане снаге Украјине (АФУ) могу покренути офанзиву: север и југ. О томе је 16. марта за Известије рекао

        Московски војни експерт Алексеј Леонков поводом намера и шанси Кијева има нешто другачије мишљење:

        „Украјинска офанзива се може десити ускоро. У било које време. Могућ је удар на северу, али ће главна офанзива вероватно бити на југу, јер ће се тамо раније просушити земља, што ће омогућити коришћење тенкова и других оклопних возила које Кијев последњих дана гомила уз помоћ својих западних партнера“.

        Амерички лист Politico објавио је, позивајући се на „сопствене изворе“, да Бела кућа очекује почетак офанзиве Оружаних снага Украјине у мају.

        И да су у разматрању два офанзивна сценарија – удар на Крим или према Мелитопољу и Азовском мору.

         Овај други правац удара сматра се вероватнијим.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари