Блинкен и Раб објавили да САД и Британија желе боље односе са Москвом

ДОМИНИК РАБ: ДРЖИМО ОТВОРЕНИМ ВРАТА ЗА БОЉЕ ОДНОСЕ СА РУСИЈОМ, ТО ЖЕЛЕ И ДРУГЕ ЗЕМЉЕ НАТО

Ентони Блинкен и Доминик Раб

* Ентони БЛИНКЕН: „Ми не тежимо ескалацији, више бисмо волели да имамо стабилније, предвидљивије односе са Москвом. Ако се Русија буде кретала у том смеру - онда ћемо и ми. Мислим да ће председник Бајден искористити прилику да са председником Путином директно о томе разговара“

* Помоћник Владимира Путина за спољну политику - Јуриј Ушаков - изјавио да би до састанка руског и америчког лидера могло да дође у јуну, чак и да постоје могући датуми

____________________________________________________

       ДРЖАВНИ секретар САД Ентони Блинкен изјавио је да Џо Бајден жели да са Владимиром Путином разговара  о стабилизацији односа две земље.  

       „Председник Бајден је одавно - чак и пре него што је постао председник - јасно ставио до знања да ћемо, ако Русија одлучи да делује безобзирно или агресивно, узвратити. Али, ми не тежимо ескалацији, више бисмо волели да имамо стабилније, предвидљивије односе са Москвом. Ако се Русија буде кретала у том смеру - онда ћемо и ми. Мислим да ће председник Бајден искористити прилику да са председником Путином директно о томе разговара“, рекао је Блинкен на заједничкој конференцији за новинаре са британским министром спољних послова Домиником Рабом у Лондону.

       Према његовим речима, Сједињене Државе не теже заоштравању односа са Русијом, већ ће само одговарати на оне кораке које буду сматрале непријатељским.

       Индикативно је да је и Раб рекао да званични Лондон држи отворена врата за побољшавање односа са Русијом. Још је додао да то желе и друге земље НАТО.

       Блинкен је и 28. априла рекао да се руске власти морају уздржати од ескалације – ак желе боље односе са Сједињеним Државама.

       Помоћник Владимира Путина за спољну политику - Јуриј Ушаков -  изјавио је да би до састанка руског и америчког лидера могло да дође у јуну, чак и да постоје „могући датуми“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари