Блинкен: САД ће бранити светски поредак заснован на правилима и од Русије и од Кине

МИНИСТРИ Г7 У ЛОНДОНУ ТРИ ПУТА ВИШЕ ВРЕМЕНА ПОТРОШИЛИ НА РУСИЈУ И КИНУ НЕГО НА СВЕ ОСТАЛО

* Шеф америчке дипломатије – у интервјуу британском листу The Financial Times: „Чак и са свим његовим несавршеностима, тај поредак је био користан за цео свет, укључујући Кину. Зато сви који покушају да га униште треба да знају да ће га Сједињене Државе бранити

* Ентони Блинкен у истом интервјуу рекао и да Сједињене Државе не позивају своје партнере, укључујући и оне у Европи, да бирају између Вашингтона и Пекинга: „Разумемо да за неке постоје сложени односи са Кином, на пример - у економској сфери. Међутим, морају постојати основна правила која треба поштовати

____________________________________________________

       ВАШИНГТОН настоји да „очува поредак заснован на међународним правилима, а не да обузда или потчини Кину, рекао је Ентони Блинкен.

       Шеф Стејт департмана је притом – у интервјуу британском листу The Financial Times – додао да су САД „много деценија уложиле у поредак који није добро послужио  само Американцима“. Па наставио:

       „Чак и са свим његовим несавршеностима, тај поредак је био користан за цео свет, укључујући Кину. Зато сви који покушају да га униште треба да знају да ће га Сједињене Државе бранити“.

       Блинкен је одбацио захтев Пекинга да Сједињене Државе престану да критикују Кину  због „нехуманог третмана Ујгура, онога што се догађа на Тајвану, Тибету или у Хонгконгу“.

       Нагласио је да то нису само унутрашња питања Кине јер је потписала Универзалну декларацију о људским правима, која је део наредбе засноване на правилима“:

       „Ако се не будете држали својих обавеза, указиваћемо на то. Ми не желимо да у својим  односима са Кином користимо израз `хладни рат`, али упозориавамо да ће покушаји насилне промене статуса Тајвана представљати озбиљну грешку“.

       Према Блинкеновом мишљењу, Пекинг се последњих година „понаша репресивније код куће и агресивније у иностранству, али односи две земље имају аспекте непријатељства, аспекте конкуренције и аспекте сарадње“.

       Блинкен је у истом интервјуу рекао и да Сједињене Државе не позивају своје партнере, укључујући и оне у Европи, да бирају између Вашингтона и Пекинга:

       „Разумемо да за неке постоје сложени односи са Кином, на пример - у економској сфери. Међутим, морају постојати основна правила која треба поштовати. Кина, на пример, мора да промени приступ трговини – да се придржава међународних правила поштене конкуренције“.

       Блинкен је истовремено позвао америчке савезнике да наставре да Русију држе под притиском.

       Током састанка у Лондону, министри спољних послова Г7 потрошили су три пута више времена потрошили на разговор о Русији и Кини него на све друге теме.

       Стејт департмент је потом саопштио да је „доминантна тема“ била Кина јер је оцењено да крши људских права, да користи економску присилу и да се насилно понаша.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари