Меркел: Немачкој нико није ближи и важнији од САД – оне су наш природни савезник

„НАТО ЈЕ СУОЧЕН СА ПРОМЕНОМ ОДНОСА СНАГА У СВЕТУ ЗБОГ ЈАЧАЊА КИНЕ И АГРЕСИВНОСТИ РУСИЈЕ“

* Наступила на конференцији „За трансатлантско партнерство оријентисано ка будућности“, коју је организовао немачки конзервативни савез CDU/CSU, и рекла: „Само заједно са Сједињеним Државама можемо ефикасно да учествујемо у глобализацији. Много смо јачи ако делимо заједничке ставове

_______________________________________________________

       НАТО је суочен са променом у распореду снага у свету због економског и политичког јачања Кине и делимично врло агресивног понашања Русије, оценила је немачка канцеларка Ангела Меркел.

       Као „остале изазове“ означила је пандемију коронавируса и заштиту климе.

       Нагласила је да су Сједињене Државе најважнији европски партнер и „природни и неизбежни савезник Немачке“.

       Према њеним речима, европске државе „немају толико заједничких вредности и интереса“ни са једним другим регионом света“.

       „Само заједно са Сједињеним Државама можемо ефикасно да учествујемо у глобализацији. Много смо јачи ако делимо заједничке ставове“, рекла је немачка канцеларка на конференцији „За трансатлантско партнерство оријентисано ка будућности“, коју је организовао немачки конзервативни савез CDU/CSU.

       Још је додала: Са Сједињеним Државама веома смо повезани. И због руке помирења после Другог светског рата и због подршке у време поновног уједињења Немачке 1989-1990.

       У марту је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг оптужио Русију за „агресивно понашање“ и позвао Москву да „обузда своје поступке“.

       Немачка министарка одбране Анегрет Крамп-Каренбауер објаснила је знатно повећане издатке за наоружање „понашањем Русије“.

       Владимир Путин је изјавио да Русија неће нападати никога и да са „руском претњом“ манипулишу земље које желе да буду у улози претходнице у борби против Русије и да на томе профитирају.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари