Разговори Остина и Милија са Шојгуом и Герасимовом показали да САД поводом обарања дрона „дижу ручну“

СТЕЈТ ДЕПАРТМАН „ИНЦИДЕНТ НАД ЦРНИМ МОРЕМ“ ПРОГЛАСИО - НЕНАМЕРНИМ

* Лојд ОСТИН: Ризик могуће ескалације схватамо веома озбиљно. Зато мислим да је важно да канали комуникације буду отворени

___________________________________________________________

         АMЕРИЧКИ министар одбране Лојд Остин одбио је да открије садржај свог телефонског разговора са руским колегом Сергејом Шојгуом.

         „Нећу да говорим у име министра Шојгуа. Не улазећи у детаље, могу да поновим да ће Сједињене Државе наставити са операцијама где год то међународно право дозвољава. Истовремено, ризик од могуће ескалације схватамо веома озбиљно. Зато мислим да је важно да канали комуникације буду отворени“, рекао је Остин.

         Нагласио је да је важно одржавати везе великих сила како би се спречиле грешке у будућности.

         Шеф Пентагона је инцидент са дроном MQ-9 у Црном мору назвао делом „општег обрасца агресивних, ризичних и небезбедних акција руских пилота“.

         Он је позвао Русију да безбедно користи авионе.

         Истог дана, прес-служба Министарства одбране Русије јавила је да су Сергеј Шојгу и шеф Пентагона Лојд Остин, током телефонских разговора 15. марта, разменили мишљења о узроцима и последицама инцидента са падом америчког дрона у Црно море.

         Убрзо после разговора министара одбране уследио је и „телефонски контакт“ начелника генералних штабова две земље – Марка Мили и Валерија Герасимова.

         Само је америчка страна објавила да је Мили указао на неке околности које забрињавају војни врх САД.

         Стејт департман је претходно саопштио да је инцидент над Црним морем био „ненамеран“.

          Ово је знак да Вашингтон одустаје од даљег „шутирања лопте“ јер је њгов дрон био у ваздушном простору за који је био обавештен из Москве да ће све што у њега зађе бити третирано као легитиман војни циљ.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари