Само што је Бајден назвао Путина „убицом“ – Москва повукла амбасадора из Вашингтона

АНАТОЛИЈ АНТОНОВ ПОЗВАН НА КОНСУЛТАЦИЈЕ, АЛИ ЈЕ СВЕ ДУБЉЕ И ДАЛЕКОСЕЖНИЈЕ

* Министарство иностраних послова РФ: „Заинтересовани смо за спречавање неповратне деградације односа са САД, ако Американци схватају са тиме повезане ризике

* Портпаролка Беле куће Џен ПСАКИ: „Председник Бајден имаће другачији приступ односима са Русијом од претходне администрације. Бићемо директни и поступаћемо директно у оним областима у којима постоје питања која нас брину. Постоје и  подручја у којима мислимо да можемо радити заједно. У америчком интересу“

______________________________________________________

        САМО што је Џо Бајден – у интервјуу америчкој телевизији АВС – са „да“ одговорио на питање сматра ли Владимира Путин „убицом“, Москва је повукла из Вашингтона свог амбасадора Анатолија Антонова.

        Формално, позван је „на консултације“. А има и о чему.

        Министарство иностраних послова РФ објавило је:

        „Нова америчка администрација на власти је скоро два месеца, симболичних 100 дана више није далеко и ово је добар разлог да покушамо да проценимо шта тим Џоа Бајдена ради успешно, а шта не баш“.

        Оценило је да су односи две земље у ћорсокаку и да најважније да се нађу начин да се из њега изађе.

Амбасадор Анатолиј Антонов

        „Заинтересовани смо за спречавање неповратне деградације односа са САД, ако Американци схватају са тиме повезане ризике“ – указало је руско министарство.

        У Вашингтону су на ово (не)очекивано брзо одреаговали.

        Портпаролка Беле куће Џен Псаки је рекла:

        „Наш а [председник (Бајден) имаће другачији приступ односима са Русијом од претходне администрације. Бићемо директни и поступаћемо директно у оним областима у којима постоје питања која нас брину. Постоје и  подручја у којима мислимо да можемо радити заједно. У америчком интересу“.

         „Потез Антоновом“ директно је повезн и са извештајем америчке Националне обавештајне службе у којем је Москва оптужена да је покушала да помогне реизбор Доналда Трампа, а да дискредитује Бајдена и „посеје неслогу“ у америчком друштву.

        Према том документу, ове операције је наводно извела „група руских владиних организација“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари