The National Interest: Бајден гура Москву ка Пекингу, а то може бити катастрофа за САД

ВАШИНГТОН МОЖЕ БИТИ ПРИМОРАН ДА СЕ БОРИ НА ДВА ФРОНТА – СА РУСИЈОМ И КИНОМ

* Марк ЕПИСКОПОС: Бајденова администрација се спрема за политику сучељавања вредности са Москвом и Пекингом, али Вашингтон не треба да губи из вида геополитичке ризике који су у основи стратешког троугла САД-Кина-Русија

_______________________________________________________

       ИЗЈАВЕ Џоа Бајдена које нису пријатељске према Русији, гурају Москву у наметнуто савезништво са Пекингом, а конфронтација са њима претвориће се у катастрофу за Вашингтон.

       Ово упозорење је објавио реномирани амерички лист The National Interest.

       Подсетио је притом да је Бајден 28. априла, за време обраћања Конгресу, рекао да Сједињене Државе не теже ескалацији са Русијом, али да је Москви запретио „последицама“ у случају конфликта.

       Аутор текста, колумниста NI за националну безбедност Марк Епископос, оценио је да је амерички лидер тим речима упутио „последње упозорење“ руском председнику Владимиру Путину. И додао:

       „То значи да ће САД - у случају заоштравања односа - морати да се боре на два фронта. И са Руском Федерацијом и Кином. Бајденова администрација се спрема за политику сучељавања вредности са Москвом и Пекингом, али Вашингтон не треба да губи из вида геополитичке ризике који су у основи стратешког троугла САД-Кина-Русија“.

       Бајден је Владимиру Путину предложио самит на лето. У некој од европских земаља.

       Међутим, његов Вашингтон је одмах потом - већ 15. априла - увео нове антируске санкције.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари