Држављанство по законима Русије не може, али ће уследити свака друга помоћ и подршка!

МИНИСТАРСТВО ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА РФ ПОВОДОМ ОБРАЋАЊА ВИШЕ ОД 21.000 КОСОВСКИХ СРБА ДРЖАВНОМ ВРХУ РУСИЈЕ

Министарствo иностраних послова РФ

  • О молби косовских Срба обавештен је председник Руске Федерације. Таква молба не може да буде прихваћена због нoрми руског законодавства о држављанству, али је председник Дмитриј А. Медведев наложио да буде интензивирано пружање подршке косовским Србима у свакој другој форми
  • Русија ће наставити да свим политичко-дипломатским средствима помаже да буду обезбеђени сви легитимни интереси Срба који живе на Косову
  • Министарство иностраних послова РФ наставиће да најпажљивије прати како све стране - дакле, и структуре НАТО и ЕУ  у тој покрајини - поштују одговарајуће одлуке Савета безбедности УН, пре свега резолуција 1244

        ЗВАНИЧНА  Москва је одговорила на молбу више од 21.000 косовских Срба да бодије руско држављанство. А гласи: Русија не може дати држављанство толикој групу људи, јер њени закони то не предвиђају и не допуштају, али ће косовским Србима пружити сваку другу помоћ и подршку.

        У форми „коментара представника Министарства иностраних послова РФ Александра Лукашевича“. Обећавање сваке друге помоћи и подршке може значити да ће косовски Срби надаље бити под неком врстом специфичне руске заштите, бар у домену међународног права, дипломатије и хуманитарне помоћи. Дакле, косметски Срби ће одсад имати Русију још више на страни свих својих законитих и легитимних права и интереса, па могу рачунати да ће им резолуција 1244 у руским рукама бити бољи и поузданији штит него у Београду који се једва усуђује да је у Бриселу помене са пола уста.

        Уосталом, ево пуног текста онога што је руски државно-дипломатски врх саопштио преко Лукашевича:

        ГРУПА косовских Срба обратила се руководству Руске Федерације са молбом да добије руско држављанство. Из њиховог захтева се види у каквом су тешком положају и да осећају да су у беизлазној ситуацији - саопштио је портпарол Министарства иностраних послова РФ  Александар Лукашевич.

        Њих присиљавају да се потчине диктату такозване «Републике Косово» и желе да им ускрате и најелементарнија права, укључујући и право локану самоуправу.

        О молби косовских Срба обавештен је председник Руске Федерације. Таква молба не може да буде прихваћена због нароми руског законодавства о држављанству, али је председник Дмитриј А. Медведев наложио да буде интензивирано пружање подршке косовским Србима у свакој другој форми. Сасвим конкретно, Русија ће станивницима северног Косова упутити хуманитарну помоћ. Први авион Министарства за ванредне ситуације - са храном и другим најнеопходнијим артиклима – већ је упућен у Србију.

        Сада се, на захтев председника РФ, већ формира колона са новом партијом хуманитарне помоћи.

        Русија ће - преко УНЕСКО -  учинити све што може да се на Косову убрза обнова православних светиња и спремна је да обнову финансијски помогне.

        Русија ће наставити да свим политичко-дипломатским средствима помаже да буду обезбеђени сви легитимни интереси Срба који живе на Косову.

        Председник Русије је потврдио непроменљивост наше принципијелне линије непризнавања једнострано проглашене независности Косова.

        Министарство иностраних послова РФ наставиће да најпажљивије прати како све стране - дакле, и структуре НАТО  и ЕУ  у тој покрајини - поштују одговарајуће одлуке Савета безбедности УН, пре свега резолуција 1244 која тражи «обезбеђивање услова за миран и нормалан живот свих становника Косова».

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари