Столтенберг: Надам се и верујем да је Србија у стању да се избори са Русијом

ТВРДИ: НЕЋЕ БИТИ ВОЈСКЕ КОСОВА БЕЗ ПРИСТАНКА „ЕТНИЧКИХ МАЊИНА“

Јенс Столтенберг

  • Коментаришући писање страних медија о расту руског утицаја на Балкану, нарочито у Србији, Јенс Столтенберг рекао да се види да је Русија изузетно активна на западном Балкану: „ Докле год је то отворени дипломатски дијалог, то је у реду. Али, видели смо да је Русија покушавала да утиче на политичку ситуацију тајним каналима, попут дешавања током црногорских избора”

        ГЕНЕРАЛНИ секретар NATO Јенс Столтенберг поручио је да без испуњавања одређених услова, односно пристанка представника етничких мањина, на Косову неће бити трансформације Косовских безбедносних снага у косовску војску.

        Столтенберг је за Блиц рекао да је веома важно да се трансформација КБС у војску обави у складу са свим правилима и Уставом.

        Упитан да ли би се противио, Столтенберг каже:

        „Ми смо фокусирани на консултације и блиске контакте са Косовом по том питању. Изразио сам забринутост након недавне иницијативе о формирању косовске војске без испуњавања потребних услова. Тачније, без пристанка представника етничких мањина на Косову. Формирање војске мора да прође кроз парламентарни процес и буде у складу са Уставом”, рекао је Столтенберг.

        На питање о статусу Српско руског центра у Нишу, Столтенберг каже да је то одлука Србије.

        „Ваша ствар. Ја се радујем нашој сарадњи са Србијом, одржавању вежби за ванредне ситуације (у случају природних непогода) следеће године, које редовно спроводимо. Недавно смо такву вежбу имали с Украјином. Сада ће домаћин те вежбе бити Србија. То је оно чему се радујем. А о Русима, морате одлучити сами. Ми се у то не мешамо”, навео је Столтенберг.

        А на питање како види српску политику неутралности, Столтенберг каже да је и то на Србији да одлучи.

        „NATO апсолутно поштује неутралност Србије. Сматрамо да је изузетно важно да свака земља има право да одабере свој пут, и одлучи хоће ли постати део NATO или не. Србија то не жели, и ми то поштујемо. То је право сваке суверене и независне земље, а Србија то јесте”, рекао је.

        Коментаришући писање страних медија о расту руског утицаја на Балкану, нарочито у Србији, која је, по писању Политика, додељена Николају Патрушеву, Столтенберг каже да се види да је Русија изузетно активна на западном Балкану.

        „Докле год је то отворени дипломатски дијалог, то је у реду. Али, видели смо да је Русија покушавала да утиче на политичку ситуацију тајним каналима, попут дешавања током црногорских избора”, казао је.

        Навео је да се нада и верује да је Србија у стању да се избори са Русијом и задржи и интегритет и сачува се од спољних притисака и утицаја.

        „Такође се надам да ће Црна Гора успешно довршити судске процесе против свих који су одговорни за покушај изазивања државног удара”.

        Шеф NATO је рекао и да помно прати стање на Западном Балкану.

        „Видели смо да насиље и рат могу да избију веома лако. То је огроман проблем за људе који ту живе, и који су већ искусили велику патњу. NATO је окончао два рата на Балкану, а очекујемо да нам Србија помогне да до тога више никад не дође”, рекао је.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари