Бањалука: Обновљена џамија Арнаудија свечано oтвворена у присуству врха Српске и Ердогановог изасланика

ЗА ОБНОВУ МУСЛИМАНСКЕ БОГОМОЉЕ ИЗДВОЈЕНО ОКО ШЕСТ МИЛИОНА МАРАКА

* Милорад ДОДИК окупљенима: „Свако има право да буде свој на своме. Може да буде другачији, припадник, једног, другог или трећег народа, али оно што заједно морамо да градимо јесте мир на овим просторима. Сведочимо веома важној ствари, да је оно што се десило пре 30 година била грешка. И сада сведочимо томе да се џамија поново изградила, што значи да се живот наставља даље

* Министар културе и туризма Турске Мехмет Нури ЕРСОЈ, који је изасланик турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана: Турска учинити све на јачању веза са БиХ и да одржи мир и стабилност на Балкану. БиХ и Балкан имају велики значај у историји и култури

____________________________________________________________

           У БАЊАЛУЦИ  је свечано отворена обновљена џамија Арнаудије.

           Председник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је свечаности заједно са српским чланом Председништва БиХ Жељком Цвијановић и премијером РС Радованом Вишковићем. Обраћајући се присутнима, рекао је:

           „Свако има право да буде свој на своме. Може да буде другачији, припадник, једног, другог или трећег народа, али оно што заједно морамо да градимо јесте мир на овим просторима. Сведочимо веома важној ствари, да је оно што се десило пре 30 година била грешка. И сада сведочимо томе да се џамија поново изградила, што значи да се живот наставља даље“.

           Додик је поручио да овај прелепи објекат користе верници и да им нико не смета у њиховим молитвама, како овде у Бањалуци, тако и у целом региону.

           - И изградња џамије, али и наше окупљање овде је велики успјех и пример свима, овде, али и шире да суживот и толеранција немају алтернативу - поручио је Додик.

           Указао је да политичари помало узаврелих страсти шаљу ових дана разне поруке:

           - Ја ћу послати само једну - једино што нам преостаје је да мирно проживимо свој живот, залагаћу се да очувамо мир и стабилност, да сви имате једнака права где год живели, гарантована законом, а пре свега људским односом.

           Додик је рекао да веома цени данашње окупљање које сведочи успеху.

           - Овдe је успех не само изградња, него и наше окупљање које шаље поруку и овде у Републици Српској, у БиХ и широм региона. Нека вам је џамија сретна, нека послужи за молитвено деловање, нека послужи свим добрим људима, без обзира на веру и нацију - истакао је Додик.

           Министар културе и туризма Турске Мехмет Нури Ерсој, који је изасланик турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, рекао је данас на свечаности у Бањалуци да ће Турска учинити све на јачању веза са БиХ и да одржи мир и стабилност на Балкану.

           Ерсој је изразио задовољство због данашњег отварања обновљене Арнаудије.

           - Балкан и БиХ имају велики значај у историји и култури - истакао је Ерсој.

           Поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић рекао је да је oтварање Арнаудије велики догађај и да је џамија уточиште добрих људи вековима.

           - Ово је наше заједничко насљеђе над којим нам ваља бдјети - истакао је Кавазовић и изразио наду да ће ова обнова оснажити међуљудске односе и освијетлити пут боље будућности.

           За обнову џамије Арнаудија издвојено око шест милиона марака.

           https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=554301

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари