Цвијановић алармирала све у УН: „Лагумџијина резолуција“ нелегитимна и угрожава уставни поредак БиХ

„ШМИТ ЖЕЛИ ДА НАМЕТАЊИМА ПОТПУНО УПРАВЉА ЦИК И ДА УТИЧЕ НА ИЗБОРНЕ РЕЗУЛТАТЕ“

* „На шта личи земља у којој неизабрани странац нешто наметне, па за пар дана поправља наврат нанос то што је наметнуо. Из наметања у наметање. Све личи на циркус“

* У писму које је упутила свим шефовима мисија држава чланица УН, генералном секретару УН Антонију Гутерешу и председнику Генералне скупштине Денису Френсису  скренула пажњу да је амбасадор при УН Златко Лагумџија једнострано иницирао подношење резолуције о Сребреници на усвајање Генералној скупштини УН. И нагласила да је то учинио без овлашћења и уз очигледно кршење уставног оквира БиХ

* Подсетила да је Председништво БиХ највиши орган надлежан за утврђивање спољнополитичких циљева и одлука земље. И нагласила: „Нажалост, амбасадор наставља да се залаже за ову резолуцију без дозволе или овлашћења Председништва БиХ, који су овом случају обавезни“

________________________________________________________

         СРПСКИ члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је намера Кристијана Шмита да у потпуности управља ЦИК-ом и да утиче на изборне резултате.

         На молбу Срне да прокоментарише најновија наметања, односно "исправке" изборног закона које је већ раније наметнуо Кристијан Шмит, Цвијановић је одговорила да он своје одлуке прилагођава унапред постављеним циљевима.

         - На шта личи земља у којој неизабрани странац нешто наметне, па за пар дана поправља наврат нанос то што је наметнуо. Из наметања у наметање. Ово све личи на циркус - истакла је Цвијановић.

         Она је констатовала да нема сумње да сва Шмитова изборна петљавина иде у правцу уклањања непослушних и постављања оних који ће ћутке спроводити његову вољу.

         - Неозбиљно, чак и за БиХ - оценила је Цвијановић.

         Према исправкама, које је објавио ОХР, шест чланова актуелног сазива Централне изборне комисије /ЦИК/ остају до 2027. године, јер се на њих не односе одредбе о пензионисању.

         Према изворној одлуци, Шмит је наметнуо одредбе према којима би члановима ЦИК-а који напуне 65 година истекао мандат.

         Цвијановић је данас упутила писмо свим шефовима мисија држава чланица УН, генералном секретару УН Антонију Гутерешу и председнику Генералне скупштине Денису Френсису у коме је скренула пажњу на недавне поступке амбасадора БиХ при Уједињеним нацијама Златка Лагумџије.

         - Скренута нам је пажња да је амбасадор при УН Златко Лагумџија једнострано иницирао кораке за подношење резолуције о Сребреници на усвајање Генералној скупштини УН. Иако уважавамо значај решавања тако важних питања, императив је нагласити да је тај поступак учињен без одговарајућег овлашћења и уз очигледно кршење уставног оквира БиХ - навела је Цвијановић у писму.

         Српски члан Председништва БиХ је указала да Устав БиХ утврђивање и спровођење спољне политике изричито поверава трочланом Председништву БиХ.

         Подсетила је да је Председништво БиХ највиши орган надлежан за утврђивање спољнополитичких циљева и одлука земље.

         - Нажалост, амбасадор наставља да се залаже за ову резолуцију без дозволе или овлашћења Председништва БиХ, који су овом случају обавезни - навела је Цвијановић.

         Она је истакла да такво једнострано деловање не само да подрива уставни оквир БиХ, него и изазива забринутост у погледу легитимитета и репрезентативности дотичне резолуције.

         Цвијановић је нагласила да је неопходно придржавати се принципа суверенитета, законитости и правилног управљања у свим међународним пословима, посебно у цењеном дому Уједињених нација.

         - Штавише, морам нагласити да ће ова резолуција, ако буде усвојена, подрити дуготрајан поратни процес зацељивања БиХ. Њено усвајање изазвало би унутрашње сукобе у БиХ и озбиљно подрило међунационално помирење, које је од пресудног значаја за будућност БиХ. Постоји ризик да би поново распламсала тензије и зауставила напредак постигнут ка миру и стабилности у региону - навела је Цвијановић.

         Она је истакла да би подршком било које чланице УН овој резолуцији недисциплиновани амбасадор БиХ био награђен за кршење закона своје матичне земље и лажно представљање ставова БиХ, а сама резолуција би допринела рушењу њеног уставног поретка.

         Додала је да би таква резолуција постала опасан преседан подривања владавине права и начела дипломатског интегритета.

         Цвијановић је позвала на предузимање одговарајућих мера ради решавања овог питања. Позвала је и да се постарају да све резолуције или иницијативе изнесене на Генералној скупштини УН-а које се односе на БиХ буду упућене у складу са њеним уставним процедурама и уз изричиту сагласност надлежних органа.

          - Изузетно ценим пажњу коју ћете посветити овом питању и уверена сам да ћете предузети неопходне кораке и подржати начела међународног права и поштовање суверених држава. Са надом да ћете овом питању посветити адекватну пажњу, користим прилику да вам, Ваша екселенцијо, упутим изразе највећег поштовања и уважавања - навела је Цвијановић у писму.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари