Цвијановић: Твртко I Котроманић био је краљ Срба средњовековне Босне – нека га прекопута мог кабинета

ОДЛУКА ЕВРОПСКОГ СУДА У СЛУЧАЈУ „КОВАЧЕВИЋ“ УДАРА НА УСТАВ БиХ И НЕЋЕ БИТИ СПРОВЕДЕНА

* Нагласила: „Немам ништа против да се споменик српском краљу Твртку налази прекопута мог кабинета у Председништву БиХ, али се противим манипулисању историјом, приватизовању институција и "разваљивању" онога што су Устав и уставне тековине

* „Постоје три института која упорно раде на развлашћивању Републике Српске и демонтажи Устава БиХ. То је Канцеларија високог представника и свих високих представника који су овде продефиловали. Затим, Уставни суд БиХ чиј одлуке обезбеђује троје страних судија и двојица бошњачких. Трећи институт је Европски суд за људска права

_________________________________________________________________

         СРПСКИ члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је данас да нема ништа против да се споменик српског краља Твртка Првог Котроманића налази прекопута њеног кабинета у Предсједништву, али да се, знајући мотиве, противи манипулисању историјом, приватизовању институција и "разваљивању" онога што су Устав и уставне тековине.

         - Када вам је недефинисана и оптерећена бременита садашњост, када вам је магловита будућност, онда посежете у прошлост да бисте нашли неку клицу државности за данашњу БиХ. А када мало консултујете историју онда видите да данашња БиХ и оно на шта се они позивају и где ту клицу траже нема баш идентитет, апсолутно - рекла је Цвијановићева новинарима на Озрену коментаришући постављање споменика краљу Твртку у Сарајеву.

         Она је истакла да је реч о краљу Срба средњовековне Босне, а не краљу Босне овакве и онакве.

         - Све у БиХ је тако како јесте. То је њихово настојање да у свему магловитом, недовољно конципираном, са превеликим апетитима покажу неку велику државност, неку велику историјску нит - рекла је Цвијановићева.

         Са Озрена је упозорила и да је одлука Европског суда за људска права у Стразбуру у случају "Ковачевић против БиХ" удар на Устав БиХ, те изразила уверење да у БиХ неће бити спроведена.

         - Било је неколико одлука Европског суда за људска права које су дефинитивно удар на уставну поставку у оквиру БиХ, па тако је и са овом последњом. И ова одлука је донесена с циљем да се укине баланс који је направљен када је стваран Дејтонски споразума и на основу кога смо живели у миру толике године, уз наравно велико политичко неразумевање - рекла је Цвијановићева новинарима на Озрену.

         Она је истакла да је то политичко неразумевање долази од оних који имају превелике аптитете и мисле да треба да својатају ову државу, а да други остају ускраћени за оно што им је Устав дао.

         Цвијановићева је истакла да постоје три института која упорно раде на развлашћивању Републике Српске и на опструкцији функционисања БиХ каква је предвиђена Уставом, односно на демонтажи Устава.

         - То је Канцеларија високог представника и свих високих представника који су овде продефиловали. Затим, Уставни суд БиХ који уз подршку троје страних судија и двојице из реда бошњачког народа упорно раде на томе да донесу пресуде које су супротно ономе што је уставна матрица која је нам гарантовала тај мир - истакла је она и додала да је трећи институт Европски суд за људска права.

         Цвијановићева каже да лично не вјерује да ће се та одлука икада спровести, али да је суд у Стразбуру наумио да акумулира разне пресуде да би једног дана направио притисак како морају бити примењене.

         - Колико је то бесмислено и колико је и ова пресуда бесмислена говори и чињеница да у неколико децентрализованих европских држава ваше изборно право ограничава на одређену територију у којој живите и да се не бира у целој држави - напоменула је она.

          Она је поновила је да се овом одлуком само тражи начин да се БиХ централизује, али да не верује да ће она икада бити спроведена.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари