Градоначелник И. Сарајева: Твртко се крунисао у Милешеви - био је српски краљ, потписивао се ћирилицом

ПОСТАВЉАЊЕ У САРАЈЕВУ СПОМЕНИКА „БОСАНСКОМ КРАЉУ“ НАЗВАО СВОЈАТАЊЕМ СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ

* Љубиша ЋОСИЋ: Приликом крунисања у Милешеви, где су почивале мошти Светог Саве, Твртко је додао себи име Стефан, које су носили сви Немањићи, с обзиром на то да је преко баке Јелисавете, кћерке краља Драгутина, био у сродству са српском династијом

* „Јасно је као дан – нагласио је - да се Сарајево на неки начин не може отргнути од својих корена и то је добро

____________________________________________________________

          ГРАДОНАЧЕЛНИК Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је добро што је постављен споменик краљу Твртку у Сарајеву, али да су вероватно намерно заборавили да, осим босански, напишу и краљ Срба, Приморја и Хумске земље.

          Ћосић је истакао да је добро да се оно што је заједничко из прошлости обeлежи и да се споменици тим личностима подижу широм БиХ, па и у Сарајеву.

          - Међутим, очигледно је да је политичко Сарајево намерно заборавило да истакне да је краљ Твртко био босански бан од 1351-до 1377, када је у манастиру Милешева крунисан за краља, гдје се назвао „краљ Срба, Босне, Приморја и Хумске земље“ - нагласио је Ћосић.

          Према његовим ријечима, приликом крунисања у Милешеви, где су почивале мошти Светог Саве, додао је себи име Стефан, како су носили сви Немањићи, с обзиром на то да је преко баке Јелисавете, кћерке краља Драгутина, био у сродству са том српском династијом.

          - Потписао се ћирилицом и дефинитивно да је био краљ српске земље. Очигледно је политичко Сарајево заборавило ове историјске чињенице. Али, хајде да ове ствари оставимо историчарима да се њима баве. Међутим, јасно је као дан да се Сарајево на неки начин не може отргнути од својих корена и то је добро - рекао је Ћосић.

          Ћосић је истакао да се не сме дозволити да се Твртко своата на начин као што је политичко Сарајево одлучило да напише латинициом "босански краљ Твртко Први Котроманић".

          Према његовим речима, Твртко се на својој повељи 1377. године потписао као краљ Срба, Босне, Приморја и Хумске земље и то је историјски податак, као и да је крунисан у Милешеви, те да је средњовековна Босна постојала и била везана за Србе и српску земљу.

          - То што они то покушавају да избегну, само је показатељ да на неки начин желе да створе неко своје мишљење о Босни. Средњовековна Босна није ни близу данашње БиХ - поручио је градоначелник Источног Сарајева за Срну.

           Споменик краљу Стефану Првом Твртку Котроманићу освануо је јутрос у парку недалеко од зграде Председништва БиХ у Сарајеву.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари