Каран: У Сарајеву су блокирањем протеста од ентитетске линије направили границу

„САД СЕ ВИДИ КОЛИКО ЈЕ СНАЖНА И МУДРА БИЛА ОДЛУКА ВРХА СРПСКЕ И ДОДИКА ДА НЕ ДАЈУ ПОЛИЦИЈУ“

Синиша Каран

* Синиша КАРАН: Исакова изјава да неће дозволити окупљање Срба ни на ентитетској линији није политички добра. Такве изјаве имају хушкачку реторику и могу да подстакну неке радикалне појединце и групе да ураде нешто што не би смели. Међутим, МУП Српске има пуну месну надлежност до ентитетске линије

* Министр унутрашњих послова ФБиХ Рама ИСАК поручио да окупљање за одбрану Српске неће бити дозвољено и да ће "у случају потребе бити затражен и ангажман међународних снага"

______________________________________________________

          MИНИСТАР унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран подсетио је министра унутрашњих послова ФБиХ Раму Исака да је и 50 одсто државе - држава и сматра да је његова изјава неисправна, истичући да ће од њега тражити и званичан одговор.

          Каран је оцијенио да Исакова изјава да неће дозволити окупљање Срба ни на ентитетској линији није добра јер у политичком смислу може бити и јесте проблематична.

          - Такве изјаве имају хушкачку реторику и могу да подстакну неке радикалне појединце и групе да ураде нешто што не би смели - упозорио је Каран.

          Каран је напоменуо да МУП Српске до ентитетске линије има пуну месну надлежност у оквиру својих надлежних послова, као и кантонална министарства у оквиру ФБиХ.

          - Одбијање захтева да се на један миран и достојанствен начин изрази мишљење на територији ФБиХ је управо супротно од оног што они желе и пребацују одговорност на Српску - рекао је Каран.

          Поручио је да је тиме "федерална, односно кантонална полиција, од ентитетске линије направила границу, али границу за људска права и слободе, границу за изражавање мишљења".

          - Нема ентитетске границе за људска и уставна права и слободе, али постоји ентитетска граница која се односи на рад институција, а посебно МУП-а Српске - истакао је Каран.

          Каран је поручио да се "сада показало колико је снажна и мудра била одлука наших политичких представника, предвођених садашњим председником Милорадом Додиком, да задрже МУП и Полицију Српске у својој надлежности".

          - Управо је то данас гарант остваривања људских права и слободе мишљења за грађане Српске. Потребно је и даље јачати МУП Српске како би био спреман да заштити грађане, а пре свега Устав Српске. Позивам грађане Српске да на миран и достојанствен начин данас изразе свој став о томе да у овој БиХ и Републици Српској не може неки странац доносити законе и да ти закони не могу бити спроводиви - рекао је Каран.

           Исак је поручио да окупљање за одбрану Српске неће бити дозвољено и да ће "у случају потребе бити затражен и ангажман међународних снага".

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари