Кошарац: Посебан је проблем што је Бећировић умислио да је већи Алија од Алије

БОШЊАЧКА ЕЛИТА СМАТРА ДА БиХ МОРА БИТИ САМО ЊИХОВА - ЗЕМЉА МУСЛИМАНА

 

          * Сташа КОШАРАЦ: Како је могуће да из ФБиХ нема реакције на све што ради нелегитимни Кристијан Шмит, оценивши да по правилу чекају прилику да заједно са међународним фактором направе проблеме Републици Српској, а да они буду ти који ће бити имплементатори таквих политике

           * У СДС-у и ПДП-у има патриота, има лојалних људи Републици Српској. Али, погледајмо који људи у одређеним кризним сегментима и појачаном утицају међународне заједнице излазе на површину. Иванић и Шаровић. Они су део пројекта. Они потврђују својим јавним наступима да су део пројекта

           БОШЊАЧКА политичка елита и данас води фундаменталну политику борбе против Републике Српске у чему се ослања на притиске и претње, оценио је заменик предсједавајуће Савета министара Сташа Кошарац.

           Истакао је да иста та бошњачка политичка елита ни у подсвести нема потребу да се договара са легитимно изабраним представницима српског и хрватског народа.

            - Они се по правилу, када међународна заједница ради на девастацији Дејтонског споразума, стварању политичких криза, сврставају на страну међународне заједнице уместо да траже партнерство у договору са легитимно изабраним Хрватима и Србима - рекао је Кошарац у подкасту "Граница постоји".

           Видљиво је, сматра он, да се покушава оживети односно наставити са различитим наративима и нападима сваке врсте сличним онима из деведесетих година, те подсетио на изјаве Алије Изетбеговића и других који су у континуитету говорили да је БиХ земља свих.

           - Њихова фундаментална политичка улога, која је и данас пресликана у ине политичке субјекте у Федерацији БиХ, у Сарајеву, јесте да то треба да буде муслиманска, босанска земља на Балкану - рекао је Кошарац.

           Он је истакао да Република Српска и њен председник Милорад Додик не траже конфликтну ситуацију, не спремају никакав немир већ траже да се поштује Дејтонски мировни споразум и уставни капацитет, те да се одлуке не могу доносити мимо ставова Републике Српске.

          Према његовим речима, Република Српска, њен председник и институције не слушају странце већ са својим народом и изабраним представницама дефинишу политике.

          Кошарац је упитао: како је могуће да из ФБиХ нема реакције на све што ради нелегитимни Кристијан Шмит, оценивши да по правилу чекају прилику да заједно са међународним фактором направе проблеме Републици Српској, а да они буду ти који ће бити имплементатори таквих политике.

          - Када смо на заједничким састаницима, онда је једна друга димензија приче, онда постоји неки ниво разумевања. Када изађемо, неко оде у Источно Сарајево, неко у (неку) амбасаду, неко у ОХР, и онда на крају поново имају потребу за унитаризацијом, централизацијом, дерогирањем надлежности Републике Српске - рекао је Кошарац.

          У осврту на суђење председнику Републике Српске, Кошарац је поновио да је то политички процес који ће се завршити ослобађајућом пресудом из простог разлога јер човек није крив низашта.

          Кад је реч о сарадњи у Савету министара, Кошарац је рекао да је она на декларативном нивоу али да су истовремно у застоју пројекти попут аеродрома Требиње и Источне гасне интерконекције, те приступ "Отвореном Балкану".

          - То је зато што у Председништву БиХ постоји један који мисли да је већи Алија од Алије и оспорава ту врсту приче - рекао је Кошарац.

          О односу опозиције из Републике Српске са Бошњацима, Кошарац је рекао да су СДС и ПДП променили Пословник Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ да је могуће без једне трећине именовати радна тела у комисијама.

          - У СДС-у и ПДП-у има патриота, има лојалних људи Републици Српској. Али, погледајмо који људи у одређеним кризним сегментима и појачаном утицају међународне заједнице излазе на површину. Иванић и Шаровић. Они су дио пројекта. Они потврђују својим јавним наступима да су део пројекта - оцијенио је Кошарац.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари