Kовачевић: Нека нико не рачуна да ће се Српска уморити од инсистирања на Уставном суду БиХ без страних судија

УПОЗОРИО: СРПСКА ЈЕ АПСОЛУТНО ПРОТИВ ФОРМИРАЊА БИЛО КАКВОГ „ВРХОВНОГ“ СУДА У БиХ

Радован Ковачевић

* „Неким политичарима из Федерације БиХ више одговара да у Уставном суду БиХ сједе страни држављани, а не представници бошњачког, српског и хрватског народа, било из Бихаћа, Бијељине, или, напримјер, Широког Бријега. Каква је то порука? Да ли ми у БиХ заиста желимо да живимо заједно или само по мјери једног, бошњачког народа?“

* „Крвави грађански рат у БиХ почео је тако што су два конститутивна народа прегласала трећи конститутивни народ. Имали смо страшан грађански рат гдје је погинуло око 100.000 људи. То су чињенице. Ми сада имамо ситуацију у којој један конститутивни народ, бошњачки, уз помоћ троје страних судија има могућност да прегласа два конститутивна народа у БиХ. A када sу прегласане судије из Републике Српске, то је прегласавање Српске

___________________________________________________

         ДЕЛЕГАТ у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да Република Српска чини све што је потребно да се дође до закона о Уставном суду БиХ и закона о престанку мандата страним судијама и избору домаћих судија у Уставни суд БиХ, јер се без тих закона, како каже, неће моћи ићи даље.

         Ковачевић је потврдио да је Република Српска правила одређене врсту договора са партнерима у Савету министара, представницима ХДЗ-а и "тројке", и то на начин да се прихватају 14 услова из Мишљења Европске комисије, али уз отварање питања Уставног суда БиХ.

         - Формирали смо радну групу коју води министар правде у Савету министара у коју су укључени и министри правде из Републике Српске и Федерације БиХ, а та радна група проширена је и са правним експертима из области уставног права. Република Српска већ је доставила предлоге оба закона и сада се ради на њима, а очекују се и други предлози - изјавио је Ковачевић за ФТВ.

         Он је поновио да је и Бриселу јасно да БиХ не може постати чланица ЕУ са странцима у Уставном суду БиХ.

         - Ко год је против тога, он је против тога да БиХ буде у ЕУ -  истакао је Ковачевић.

         Он је упитао како неким политичарима из Федерације БиХ више одговара да у Уставном суду БиХ седе страни држављани, а не представници бошњачког, српског и хрватског народа, било из Бихаћа, Бијељине, или, например, Широког Бријега.

         - Каква је то порука, да ли ми у БиХ заиста желимо да живимо заједно или само по мери једног, бошњачког народа - упитао је Ковачевић.

         Он је потврдио да је за Републику Српску апсолутно неприхватљиво и недопустиво формирање било каквог "вишег" или "врховног" суда у БиХ.

         - Дејтонски споразум, који ми поштујемо у потпуности, јасно је одредио која су то права Републике Српске. Ми се увек залажемо за дијалог и компромис - рекао је Ковачевић.

         Он је истакао да је суштински проблем што једна страна не жели договор због тога што јој постојеће стање одговара.

         Према његовим речима, потпуно је јасно да је могуће да Парламентарна скупштина заштити суверенитет БиХ и одреди начин на који ће бити изабрани држављани БиХ да доносе кључне одлуке у свим домаћим судовима.

         - Крвави грађански рат у БиХ почео је тако што су два конститутивна народа прегласала трећи конститутивни народ. Имали смо страшан грађански рат гдје је погинуло око 100.000 људи. То су чињенице. Ми сада имамо ситуацију у којој један конститутивни народ, бошњачки, уз помоћ троје страних судија има могућност да прегласа два конститутивна народа у БиХ - рекао је Ковачевић.

         Према његовим речима, када буду прегласане судије из Републике Српске, то је прегласавање Српске.

         - Нико не треба да мисли да ћемо ми да се уморимо у заштити својих права, јер мора нека граница да постоји - рекао је Ковачевић.

         Он је поновио да имовина припада Републици Српској.

         - Република Српска неће дозволити било коме да мења оно што пише у Уставу БиХ. У Уставу БиХ пише да имовина припада Републици Српској и то ће тако остати - поручио је Ковачевић.

          (Срна)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари