Међународни сајам привреде „Бањалука Експо 2024“ са 300 излагача - отворен до 5. априла

ДОДИК: ОСЛАЊАМО СЕ НА СВОЈЕ СНАГЕ - СВЕТ ЈЕ У ХАОСУ, ПРЕМА ЕКОНОМИЈИ ЕУ СМО У ПОДРЕЂЕНОМ ПОЛОЖАЈУ

* Председник Владе Републике Српске Радован ВИШКОВИЋ: Сви економски и други напади на Српску остаће безуспешни. Бројне земље и пријатељи из света који подржавају Српску говоре да Република Српска на том плану није сама и да има неупитну будућност коју ће сама кројити

* Министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав МОМИРОВИЋ: Само јака Србија може да буде адекватна подршка Републици Српској, што и јесте опредељење руководства Србије поштујући Дејтонски споразум

* Министар спољне трговине и економски односа у Савету министара Сташа КОШАРАЦ: Међународни сајам привреде "Бањалука Експо 2024" показује да Република Српска постаје етаблирано место регионалног дијалога о озбиљним тамама важним за развој привреде

___________________________________________________________

         У БАЊАЛУЦИ је данас отворен први Међународни сајам привреде "Бањалука Експо 2024", који је окупио око 300 излагача из региона и света.

         Отварању Сајма присуствовао је председник Републике Српске Милорад Додик, који је покровитељ ове манифестације, као и министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић.

         Овом догађају, између осталих, присуствовали су и председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, премијер Српске Радован Вишковић, министар привреде и предузетништва Војин Митровић и други министри у Влади Српске, те министар спољне трговине и економских односа у Савету министара Сташа Кошарац.

         Предедник Додик је изјавио да је данас велики изазов бавити се реалним сектором, јер се циели свет налази у хаосу и проблемима због рецесије, те истакао да ће власти Српске осмислити како да помогну домаћим привредницима да превазиђу проблеме и одрже пословање.

         - У подређеном смо положају када је реч о привреди ЕУ и морамо се ослонити на сопствене снаге - рекао је Додик отварајући "Бањалука Експо 2024".

         Председник Српске је указао да је овај сајам прилика за размјену искустава, али и остваривање нових контаката како би се дошло до циља сваког привредника, а то је развој.

         Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће сви економски и други напади на Српску остати безуспешни.

         Вишковић је истакао да бројне земље и пријатељи из света који подржавају Српску говоре да Република Српска на том плану није сама и да има неупитну будућност коју ће сама кројити.

         Премијер Српске је додао да Српска нуди привредни амбијент и услове које остали немају.

         Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да у Републици Српској постоје људски и сви други потенцијали да се економски изњедре позитивни резултати који показују да је Српска креативно јака и способна да се развија у сваком погледу.

         - Иако је Српска настала у немогућим условима притисака, ми водимо мирнодопску политику, отварамо пројекте и развијамо све економске и друге повезнице у интенцији да се развијамо у сваком погледу - рекао је Стевандић.

         Министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић поручио је да само јака Србија може да буде адекватна подршка Републици Српској, што и јесте опредељење руководства Србије поштујући Дејтонски споразум.

         Момировић је истакао да ће Србија остати посвећена развоју економских односа и инфраструктурним инвестицијама у Српској, те напоменуо да је Србија један од највећих донатора Републике Српске, имајући у виду помоћ у изградњи многих објеката из области образовања, здравства, саобраћаја, спорта.

         Министар спољне трговине и економски односа у Савету министара Сташа Кошарац изјавио је да Међународни сајам привреде "Бањалука Експо 2024" показује да Република Српска постаје етаблирано место регионалног дијалога о озбиљним тамама важним за развој привреде.

         Кошарац је обраћајући са на отварању Сајма рекао да је привредна сарадња са земљама у региону има велики значај за развој привреде Републике Српске, али и БиХ.

         Сајам ће бити отворен до 5. априла.

         Србија је земља партнер сајма на којем ће учествовати представници десет земаља ЕУ, као и пословних делегација из Кине и Мађарске.

         На сајму ће бити излагачи из различитих области, дрвне и металне индустрије, електро и ИТ сектора, дизајна, финансија, а присуствоваће представници бројних организација, министарстава, агенција и финансијских институција.

         Излагачи ће се представити на више од 15.000 метара квадратних простора у студентском Кампусу, од чега је 6.000 на отвореном простору.

          Организатори сајма "Бањалука Експо 2024" су компаније "РС консалтинг енд трејд" Бањалука и "Елит фер" Бањалука, уз институционалну подршку Владе Републике Српске, Министарства спољне трговине и економских односа у Савету министара, Спољнотрговинске коморе БиХ, Привредне коморе Републике Српске и града Бањалука.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари