Сијарто: На присуство странаца у БиХ треба ставити тачку; Додик: Хвала Мађарској што ће гласати против „Сребренице“

ПРЕДСЕДНИК СРПСКЕ У БУДИМПЕШТИ РАЗГОВАРАО СА ПРЕМИЈЕРОМ ОРБАНОМ И ШЕФОМ МАЂАРСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ

* Петер СИЈАРТО: Хармонију која се створила у БиХ разбијена је једностраним деловањем нелегитимног високог представника који је на своју руку изменио Изборни закон. Ту стабилну ситуацију и разумевање у БиХ може да пољуља и доношење резолуције о Сребреници у УН што би довело до деморализације српског народа. Мислимо да се треба престати са јачањем тензија и тим намерама. Међународни политички учесници треба да и да престану са претњама санкцијама и са мешањем у унутрашње послове БиХ

* Крајем маја почеће преговори са мађарским компанијама које ће партиципирати у пројекту градње ветроелектране "Хргуд" и канализационог система у Градишци

* Милорад ДОДИК: Вредност тих и још неких других пројеката из области пољопривреде је близу 150 милиона евра. За пољопривредни програм је додатно аплицирало још 360 субјеката, што је око 4,5 милоина евра, те је договорено да сви буду обухваћени програмом

________________________________________________________________

            MАЂАРСКА ће гласати против резолуције о Сребреници, изјавио је министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто на конференцији за новинаре након одржаних састанака у Будимпешти.

            Сијарто је истакао да та резолуција намерно или ненамерно демонизира цели српски народ за трагедију у Сребреници.

            - БиХ је направила озбиљне искораке на путу европске интеграције. У марту је одлучено да се започне преговарачки процес о придруживању ЕУ. Важно је да сви ентитети и народи у БиХ дају свој допринос. Ту хармонију која се створила у БиХ и која је довела до сагласности по том питању разбијена је једностраним деловањем нелегитимног високог представника који је на своју руку изменио Изборни закон. Ту стабилну ситуацију и разумевање у БиХ може да пољуља и доношење резолуције о Сребреници у УН што би довело до деморализације српског народа. Мислимо да се треба престати са јачањем тензија и тим намерама - рекао је Сијарто.

            Сијарто је оценио да је средство за смиривање тензија придружење Балкана ЕУ.

            - Сведоци смо да одлуке ЕУ доводе не толико до смирења ситуације већ и до повећања тензија на Западном Балкану. Сматрамо и да међународни политички учесници треба да заврше своје деловање у БиХ, и да престану са претњама санкцијама и са мешањем у унутрашње послове БиХ - поручио је Сијарто.

            Сијарто је навео да је са Додиком разговарао о пословима спољне трговине и опште сарадње.

            - Мир на Балкану је од основног значаја за стабилност целе Европе. Мађарска намерава да учини све да допринесе стабилности и миру на Западном Балкану и у Европи - рекао је Сијарто.

            Резолуција о Сребреници ће парализовати односе у БиХ и хвала Мађарској на разумевањеу по овом питању, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик током конференције за новинаре са Сијартом.

            - Хвала Мађарској што ће гласати против - навео је Додик.

            Истакао је да ће резолуција дестабилизовати и односе у БиХ.

            - Спорно је што је и Немачка спонзор те резолуције - рекао је Додик.

            Подсетио је да Председништво БиХ није донело никакву одлуку у вези са Сребреницом.

            - То је једнострано урађено од стране бошњачких представника. А да би се нешто појавило у Уједињеним нацијама, мора се донети одлука у земљи. А то није случај овде - јасан је Додик.

            Оценио је да су односи Мађарске и Српске веома стабилни.

            - Радујем се свим нашим заједничким пројектима и наши односи се реализују у практичном смислу - изјавио је Додик.

            Нагласио је да је за Српску прихватљива политика Мађарске која се односи на мигранте јер је тиме бране национални и државни интереси.

            - Европска мигрантска агенда се односи и на БиХ. Познато је да мигранти иду према БиХ, као транзитној рути ка земљама западне Европе - рекао је Додик.

            Открио је да ће крајем маја почети преговори са мађарским компанијама које ће партиципирати у пројекту градње ветроелектране "Хргуд", као и канализационог система у Градишци.

            - Вредности тих и још неких других пројеката из области пољопривреде је близу 150 милиона евра. За пољопривредни програм је додатно аплицирало још 360 субјеката, што је око 4,5 милоина евра, те је договорено да сви буду обухваћени програмом - рекао је Додик након састанака са мађарским министром спољних послова и трговине и премијером Виктором Орбаном.

            Додик је нагласио да је разговарано и о електричној енегрији, те истакао да Српска са Мађарском жели да развија најбоље могуће односе.

            Додик је истакао да је Мађарска уз Србију најважнији привредни партнер Републике Српске.

            - Мађарска ће од 1. јула председавати ЕУ. Ми ту видимо прилику да сагледамо могућности реалног приступа европском путу БиХ - нагласио је Додик.

            https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=555242

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари