У Сарајеву забрањен мирни протест „Српска пред судом“, биће одржан на ентитетској граници

КАРАН: ИЗА ЗАБРАНЕ СРПСКОГ ПРОТЕСТА СТОЈЕ ПОЛИТИЧКИ, А НЕ БЕЗБЕДНОСНИ РАЗЛОЗИ

* Градоначелник Источног Сарајева Љубиша ЋОСИЋ: Одлука МУП Кантона Сарајево показатељ је односа Сарајева према свему што долази из Републике Српске. Јасно је да политика, која је спуштена на МУП Кантона Сарајево, није смела да дозволи скуп на којем би се исказало мишљење о поступцима Суда и Тужилаштва БиХ

* Председник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир КОЈИЋ: МУП Српске обезбеђује и штити муслимане који сваког јула проносе ратне заставе кроз Сребреницу, али и цело Подриње, а требалo би их похапсити јер провоцирају преживело српско станивништво које нису побили ратни комадант муслиманских снага у Сребреници Насер Орић и његови монструми

* Председник Скупштине града Добоја Срећко РЕКАНОВИЋ: Политички процес није усмерен против Милорада Додика већ против Републике Српске и српског народа у целини

_________________________________________________________

           МУП Кантона Сарајево забранио је одржавање протеста Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ испред Суда и Тужилаштва БиХ.

           Наводно, због неиспуњавања формалних услова и из безбедносних разлога,.

           Требало је да то буде скуп подршке председнику Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Милошу Лукићу под називом "Српска пред судом". А био је планиран за сутра у 18.00 часова.

           Наравно, свима у Српској је јасно да је одлука политички мотивисана.

           - Чини ми се да је Министарство унутрашњих послова Кантона Сарајево подлегло политичком утицају и да је тај утицај био одлучујући за доношење те одлуке, а не безбедносни разлози", оценио је Синиша Каран,министар унутрашњих послова Републике Српске.

           Одлуком о забрани одржавања скупа у ФБиХ су још једном показали да су и лева и десна рука западних амбасада које су кренуле у отворени рат против Срба, оценио је председник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.

           - Уколико не схватимо, може доћи до потпуног нестанка Срба са ових подручја - упозорио је Којић.

           И додао: „МУП Републике Српске обезбеђује и штити муслимане који сваког јула проносе ратне заставе кроз Сребреницу, али и цело Подриње, а требалo би их похапсити јер провоцирају преживело српско станивништво које нису побили ратни комадант муслиманских снага у Сребреници Насер Орић и његови монструми. О томе се ћути - нагласио је Којић.

           Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је одлука МУП Кантона Сарајево показатељ односа Сарајева према свему што долази из Републике Српске.

           - Нису могле власти Кантона Сарајево, поготово имајући у виду бошњачку политику према Суду и Тужилаштву БиХ, ни на који начин дозволити мирно окупљање грађана из Републике Српске, иако је то најдемократскији начин изражавања воље - рекао је Ћосић.

           Председник Скупштине града Добоја Срећко Рекановић изјавио је да политичком Сарајеву не одговара одржавање скупа подршке председнику Републике Српске и в.д. директора Службеног гласника испред Суда и Тужилаштва БиХ, јер би се тиме показало шта Срби мисле о тим институцијама и колико неповерење влада према њима.

           Он је поручио да политички процес није усмерен против Милорада Додика већ против Републике Српске и српског народа у целини.

           - Још од 1992. године јасно је да за Србе нема места у Сарајеву. Више од 157.000 Срба морало је да напусти тај град, а данас нам не дозвољавају чак ни да дођемо и одржимо протест који би трајао неколико сати - рекао је Рекановић.

           Председник Градског одбора СНСД-а у Бијељини Мирослав Миловановић рекао је да је велико интересовање грађана за сутрашње мирно окупљање на линији разграничења са Федерацијом БиХ, на територији општине Лопаре, где ће јасно рећи "НЕ" и Тужилаштву и Суду БиХ због подизања политичке оптужнице против званичника Српске.

           Тужилаштво БиХ подигло је 11. августа оптужницу против Додика и Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

            (РТРС – Срна)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари