Defense One: Пентагон користи сукоб у Украјини да се припреми за будуће ратове

У ЦЕНТРИМА ЗА ОБУКУ У КАЛИФОРНИЈИ И ЛУИЗИЈАНИ ВЕЋ ПРИМЕЊУЈЕ „ИСКУСТВА ИЗ УКРАЈИНЕ“

* Већ извучен закључак: „Дронови, електронски надзор и сателити олакшавају противницима да открију америчке формације, а употреба артиљерије или пројектила у комбинацији са тим подацима, значи да непријатељ може да удари било где, у било које време“

_________________________________________________________

         ОРУЖАНЕ снаге САД користе сукоб у Украјини да се припреме за будуће ратове, објавио је амерички онлајн-лист Defense One, позивајући се на шефове два америчка војна центра за обуку.

         Навео је да National Training Center (NTC,  Национални центар за обуку у Калифорнији) и Joint Readiness Training Center (JRTC, Заједнички центар за обуку у приправности у Луизијани) прате догађаје у Украјини и спроводе сопствене експерименте.

         Један од главних проблема, како наводе руководиоци наведених центара, јесте маскирање и заштита информација.

         „Дронови, електронски надзор и сателити олакшавају противницима да открију америчке формације, а употреба артиљерије или пројектила у комбинацији са тим подацима, значи да непријатељ може да удари било где, у било које време“.

         Зато центри спроводе једномесечну обуку за припаднике јединица које се припремају за распоређивање.

         Према Defense One, „како стижу вести из Украјине“ – тако се америчка војска све више концентрише на рад са артиљеријом и беспилотним летелицама.

         У Joint Readiness Training Center уче америчке војнике да контролишу дронове који користе апликације за откривање сигнала Bluetooth и Wi-Fi. Такође: да траже сателитске снимке који потврђују да сигнали долази из „реалних војних јединица“.

         Према речима начелника једног од центара, од 30 до 50% свих артиљеријских удара у центру за обуку изводи се и посматра помоћу беспилотних летелица, а на National Training Center се свакодневно испаљује око 100 артиљеријских салви.

         Defense One тврди и да америчке јединице у овим центрима уче како да што мање користе своју комуникациону апаратуру - да би одржале „радио тишину“.

          У јулу је тадашњи шеф украјинског Министарства одбране Алексеј Резников рекао да је његова земља „идеални полигон за тестирање западног оружја“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари