Пентагон прави 13. модификацију нуклеарне бомбе Б-61; Коротченко: То води нуклеарном рату са Русијом у Европи

НАВОДНО ЋЕ ЗАМЕНИТИ Б61-7, ИМАТИ СЛИЧНУ РАЗОРНУ МОЋ, АЛИ БИТИ ПРЕЦИЗНИЈЕ

* Главни уредник руског специјализованог магазина „Национална одбрана“ Игор КОРОТЧЕНКО: „Планови Вашингтона са Б61-13 изнети су у контексту текућег сукоба у Украјини и сигнал су да САД разматрају могућност нуклеарног рата са Русијом у Европи. Модернизација Б61 очито има за циљ да повећа флексибилност америчког нуклеарног одговора и да побољша те пројектиле“

___________________________________________________

         СЈЕДИЊЕНЕ Државе су одлучиле да модернизују своју главну термонуклеарну бомбу Б61, саопштио је Пентагон.

         Прецизирао је да ће слободнопадајуће Б61 бити усавршене до модификације Б61-13.

         Такође: да ће Б61-13 заменити део Б61-7, да ће имати сличну разорну моћ, али боље показатеље безбедности и прецизности. Односно, да ће се по њима изједначити са претходном модификацијом Б61-12.

         Пентагон је нагласио да одлука о модернизацији није реакција на било које међународне догађаје, већ да „одражава процену развоја безбедносне ситуације у свету“.

         Бомба Б61 је у употреби у америчкој војсци од 1968. године.

         Њену последњу модификацију - Б61-12 – могу носити стратешки бомбардери Б2, ловци-бомбардери Ф-15, Ф-16, ПА-200 Торнадо, као и Ф-35, Б -21, Ф/А-18Ф".

         Главни уредник руског специјализованог магазина „Национална одбрана“ Игор Коротченко овим поводом је указао и упозорио:

         „Планови Вашингтона за модернизацију атомске бомбе Б61 изнети су у контексту текућег сукоба у Украјини и сигнал су да САД разматрају могућност нуклеарног рата са Русијом у Европи. Модернизација Б61 очито има за циљ да повећа флексибилност нуклеарног одговора и да побољша те пројектиле“.

         Коротченко је саопштење Пентагона повезао са недавном вежбом НАТО Stadfast Noon, која је била у функцији припреме штабова и авиона НАТО-а за извођење борбених задатака.

          „Москва на појаву Б61-13 треба да одговори ревидирањем неких одредби своје војне доктрине. У делу који се односи на тактичко нуклеарно оружје. То треба прилагодити новим војно-политичким реалностима“, уверен је Коротченко.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари