Успешан пробни лет новог америчког стратешког бомбардера B-21 Raider

ПЕНТАГОН НАРУЧИО 145 ТИХ АВИОНА ИАКО ЋЕ СВАКИ КОШТАТИ ОКО 800 МИЛИОНА ДОЛАРА

* Пентагон ће нове бомбардере купити по цени од скоро милијарду долара, а управо испробани експериментални авион наравно кошта и више. Цена руског Су-35С је око 50 милиона долара, што значи да B-21 Raider кошта чак 20 таквих ловаца

* Московски војни експерт Иља КРАМЊИК: B-21 Raider није примарно интересантан због улоге у америчкој нуклеарној тријади. Биће пре свега носач конвенционалног наоружања, укључујући хиперсоничне ракете, које су још у фази тестирања, али се могу ускоро појавити у САД. Тај стелт авион може да пробије ПВО одбрану и да потом користи специфичне противбункерске бомбе ГБУ-57А/Б Massive Ordnance Penetrator. За земље са ратном флотом, B-21 Raider као носач вођених мина типа Quickstrike за блокирање поморских база, као и уских пролаза и мореуза, може бити прилично непријатан

___________________________________________________________

          У СЈЕДИЊЕНИМ Државама, у тајној ваздухопловној бази Едвардс, први лет је извео нови стратешки бомбардер Northrop Grumman B-21 Raider.

          Тај авион је један од најскупљих пројеката у војној авијацији.

          Пентагон ће нове бомбардере купити по цени од скоро милијарду долара, а управо испробани експериментални авион наравно кошта и више.

          Цена руског Су-35С је око 50 милиона долара, што значи да B-21 Raider кошта чак 20 таквих ловаца.

          B-21 Raider пројектован као „летеће крило“, а припада авионима 5. генерације.

          Америчко ваздухопловство очекује да добије прве Б-21 до 2025. године.

          Пентагон је већ наручио 145 тих авиона. Цена једног је 800 милиона долара.

          Поређења ради, цена једног америчког ловца 5. генерације Ф-35 је око 100 милиона долара.

          Бивши шеф руске авио-компаније „Иљушин“ Алексеј Рогозин рекао је да у тестирањима учествује шест прототипова B-21 Raider.

          Према његовим речима, коначна цена могла би да значајно порасте.

          Подсетио је: када је америчка авијација 1980-их наручила бомбардере, планирала је да купи 132 авиона по цени од око 500 милиона долара. Али, на крају је био произведен само 21 бомбардер по цени од 2 милијарде долара по „комаду“.

          Московски војни експерт Иља Крамњик је, оцењујући B-21 Raider, истакао да тај авион није примарно интересантан због улоге у америчкој нуклеарној тријади:

          „На том плану се ништа суштински неће променити, осим извесног побољшања стабилности авио компоненте. Нови авион је интересантан пре свега као носач конвенционалног наоружања, укључујући хиперсоничне ракете, које су још у фази тестирања, али се могу ускоро појавити у САД.

          Према Крамњику, такав носач, направљен коришћењем технологије ниске радарске сигнатуре, може да пружи „широки спектар могућности у обећавајућим регионалним сукобима, посебно када је интегрисан у јединствену борбену командну и контролну мрежу“.

          Стелт авион може да пробије противваздушну одбрану и да потом користи специфичне противбункерске бомбе ГБУ-57А/Б Massive Ordnance Penetrator.

          „Ако говоримо о сценаријима могућих локалних сукоба са америчким учешћем“, указује Крамњик, „онда би за земље са ратном флотом, употреба вођених мина типа Quickstrike за блокирање поморских база, као и уских пролаза и мореуза, могла бити прилично непријатна. Са JDAM AIR комплетом, раздаљина примене се повећава преко 90 км, па је тако удаљена лансирања веома тешко открити.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари