Wall Street Journal: Пентагон развија програм производње 1.000 беспилотних борбених авиона

ЗАМЕНИЋЕ ЗАСТАРЕЛУ ФЛОТУ ЛОВАЦА И БОМБАРДЕРА А БИЋЕ УВЕДЕНИ У УПОТРЕБУ ТОПКОМ НАРЕДНИХ ПЕТ ГОДИНА

Oни то овако замишљају и компјутерски "цртају"

* Програм добио име - Collaborative Combat Aircraft (CCA), а његова вредност се у овој фази процењује на 6 милијарди долара

* The Wall Street Journal прецизира да ће се за добијање тог посла надметати највеће америчке војне компаније као што су Anduril Industries, Boeing, General Atomics, Lockheed Martin и Northrop Grumman

___________________________________________________________

           АМЕРИЧКО ратно ваздухопловство почело је да развија програм за производњу око 1.000 беспилотних борбених авиона у које ће бити уграђена вештачка интелигенција - објавио је амерички лист The Wall Street Journal.

           Навео је да ће нове летелице заменити застарелу флоту ловаца и бомбардера модернијим и јефтинијим беспилотним аналозима.

           Програм модернизације добио је име - Collaborative Combat Aircraft (CCA), а његова вредност се у овој фази процењује на 6 милијарди долара.

           Пентагон намерава да наручи око хиљаду беспилотних ловаца за ту суму.

           Стотине таквих машина ући ће у службу америчког ваздухопловства у наредних пет година, преноси The Wall Street Journal и прецизира да ће се за добијање тог посла надметати највеће америчке војне компаније као што су Anduril Industries, Boeing, General Atomics, Lockheed Martin и Northrop Grumman.

           План је да нови ловци без посаде прате и штите авионе са посадом, посебно ловце Ф-35 и бомбардере Б-21.

           Имаће своје наоружања и моћи ће да гађају друге летелице и циљеве на земљи, као и да обављају извиђачке функције.

           Америчка војска одлучила је да активно користи беспилотне технологије и вештачку интелигенцију због високих трошкова производње стандардних војних авиона којима управљају пилоти.

            The Wall Street Journal потенцира: „Користећи беспилотне летелице, Пентагон жели да ојача своју ратну авијацију која је пала на најнижи ниво од 1947. године“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари