Москва опоменула Обаму да се уздржи од примене силе против Сирије

РУСКА ДИПЛОМАТИЈА УПОЗОРИЛА ВАШИНГТОН ДА СУ ПОТПУНО НЕПРИХВАЉИВЕ ЊЕГОВЕ ПРЕТЊЕ ДАМАСКУ СИЛОМ

  • Свака једнострана насилна акција против Сирије мимо Савета безбедности УН – колико год била „ограничена“ – биће директно кршење међународног права и поткопаће перспективе политичко-дипломатског решења конфликта у Сирији, а и довести до новог замаха конфронтације и нових жертава. Такав развој догађаја се никако не сме допустити – саопштио је портпарол Министарства иносгтраних послова РФ Александар Лукашевич

         НЕПРИХВАТЉИВЕ су претње Сједињених Држава да ће употребити силу против Сирије – изјавио је већерас у Москви портпарол руске дипломатије Александар Лукашевич.

         „Претње Вашингтона да ће применити силу против Сирије потпуно су неприхватљиве. Ударима по Сирији се прети без икаквих доказа, уместо да се реализују одлука самита „осморке“ из Лох-Ерна и да се сачека комплексни извештај Савету безбедности УН експерата који истражују  могуће случаајеве примене хемијског оружја“ – нагласио је Лукашевич.

         У име Министарства иностраних послова РФ, он је упозорио: „Све је утолико неприхватљивије што чак и савезници САД апелују да се направи „пауза“ – да се сачека да експерти УН заврше посао како би се добила објективна слика онога што се догодило и да би се могли определити даљи кораци у сиријској кризи. Управо за такав прилаз се заложио и генерални секретар УН Бан Ки Мун“.

         Имајући у виду да је најмање 12 земаља из састава НАТо пакта одбило да учествује у операцији против Сирије, Лукашевич је закључио:

         „Свака једнострана насилна акција против Сирије мимо Савета безбедности УН – колико год „ограничена“ била – биће директно кршење међународног права и поткопаће перспективе политичко-дипломатског решења конфликта у Сирији, а и довести до новог замаха конфронтације и нових жертава. Такав развој догађаја се никако не сме допустити“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари