Амбасада Русије у Београду: Нека се Кристофер Хил поводом Србије мане неоколонијалних навика

САД ЋЕ МОРАТИ ДА ОДУСТАНУ ОД АМБИЦИЈЕ ДА БУДУ СВЕТСКИ ГЕНЕРАЛНИ ГУВЕРНЕР

Амбасадор РФ Александар Боцан-Харченко

* „Овог пута заиста је надмашио самог себе, разуздано захтевајући – као да има такво право – објашњења (!) од власти земље домаћина у вези са потписивањем од стране министара спољних послова Русије и Србије 23. септембра 2022. године у Њујорку плана консултација између ресора за 2023-2024. годину

* „Тужно је посматрати колико ниско америчка дипломатија може да падне да би спровела задатке наметања сувереним државама става Вашингтона о „јединству у русофобији“, замене међународног права „поретком заснованим на правилима“, повољним само за САД, и ширења – на основу нефер конкуренције – тржишта за америчке енергенте

______________________________________________________

       БЕЗ претеривања, запањени смо непримереним изјавама амбасадора САД у Србији К. Хила о руско-српским односима.

       Овог пута заиста је надмашио самог себе, разуздано захтевајући – као да има такво право – објашњења (!) од власти земље домаћина у вези са потписивањем од стране министара спољних послова Русије и Србије 23. септембра 2022. године у Њујорку плана консултација између ресора за 2023-2024. годину.

       Тужно је посматрати колико ниско америчка дипломатија може да падне да би спровела задатке наметања сувереним државама става Вашингтона о „јединству у русофобији“, замене међународног права „поретком заснованим на правилима“, повољним само за САД, и ширења – на основу нефер конкуренције – тржишта за америчке енергенте, који свакако заостају за руским природним гасом и у цени и у квалитету.

       Не сумњамо да многи у Србији, која је 1999. године постала жртва америчке и НАТО агресије, овакав приступ категорички не прихватају.

       Амбасада Русије у Београду, са своје стране, наставиће, у контакту са српским партнерима, са напорима да се доследно јача билатерална стратешка сарадња у свим областима од заједничког интереса, укључујући дијалог између министарстава спољних послова о широкој лепези актуелних питања.

       Спроводити тај посао – за разлику од Американаца који више воле да диктирају своје услове – и даље намеравамо, руководећи се принципом једнакости, стриктно у складу са Бечком конвенцијом о дипломатским односима из 1961. године.

       Узгред, посаветовали бисмо господину Хилу да се упозна са наведеном Бечком конвенцијом.

       Лако је пратити одредбе тог документа. Потребно је само научити да поштујете право других држава на независну политику. Ова способност ће убудуће добро доћи Вашингтону – у условима неповратне истинске демократизације међународних односа и формирања полицентричног света, САД ће пре или касније морати да се помире са објективном реалношћу и одустану од неоколонијалних навика и неоправданих амбиција да буду „светски генерални гувернер“.

       (Коментар Амбасаде Руске Федерације у Србији)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари