Калабухов: Измишљотина је да ће Русија напасти БиХ чим заврши рат у Украјини

РУСИЈА НЕ ЗАБРАЊУЈЕ БиХ ДА УЂЕ У ЕУ И НАТО, АЛИ НИ БРИСЕЛ НИ ВАШИНГТОН НЕМАЈУ ПРАВО ДА ЈОЈ ОДРЕЂУЈУ КАДА ДА ИДЕ

Игор Калабухов

* Руководство БиХ мора да схвати да у случају да се БиХ придружи неком блоку чији је главни циљ уништење Русије, онда ми - исто тако слободна земља са независном спољном политиком, као што је и БиХ - имамо право да се бранимо

* Да ли је БиХ или било које њено деловање претња сигурности Русије? Да ли она убија руске грађане или, можда, прикупља наш биолошки материјал да би се у некој америчкој лабораторији развио вирус који ће се ширити на јужне регионе Русије, као што је био случај са кијевским режимом? Према нашим подацима, не. И докле год је тако - нема ни најмањег разлога да се грађани БиХ брину

______________________________________________________

          АМБАСАДОР Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов рекао је данас да је мит да Русија "забрањује БиХ улазак у НАТО и ЕУ", нагласивши да је БиХ независна у својим одлукама, те да ни Русија, ни ЕУ, ни САД немају право да се мешају у њене унутрашње послове и да јој одређује којим путем да иде.

          Калабухов је нагласио да је БиХ слободна да направи било какав корак на светској сцени, да се придружи било којој политичкој, економској или културној организацији уколико то жели већина грађана и уколико то доноси неку корист земљи, даје подстрек развоју, ојачава везе са другим народима, те да ће то Русија примити са искреном радошћу.

          - Али БиХ /руководство земље/ мора да схвати да у случају да се БиХ придружи неком блоку чији је главни циљ уништење Русије, онда ми - исто тако слободна земља са независном спољном политиком, као што је и БиХ - имамо право да се бранимо - навео је Калабухов и појаснио да све док се не предузимају мере против Русије, она нема потребе за појачањем мера одбране.

          Он је на званичној Фејсбук страници Амбасаде Руске Федерације у БиХ написао да је мит да Русија "забрањује БиХ улазак у НАТО и ЕУ", те да је чак и сама формулација смешна".

          - Може ли неко забранити било шта сувереној држави која води независну политику? Упркос бројним изјавама Амбасаде у којима се појашњава наш став по овом питању, такве сумње и даље постоје у медијском простору БиХ - рекао је Калабухов.

          Он је нагласио да је БиХ независна у својим одлукама, те да ни Русија, ни ЕУ, ни САД немају право да се мешају у њене унутрашње послове и да јој одређују којим путем да иде.

          - Међутим, овде традиционално следи једно појашњење које увијек изазива гомилу нетачних тумачења и шарених наслова из категорије "Русија поново прети!". Овде се може приговорити да се, хипотетички, може ући у НАТО или ЕУ са потпуно другачијим намерама које немају везе са Русијом. На пример, да се разреше нагомилане унутрашње контрадикције - навео је Калабухов.

          Он је поручио да не треба очекивати екстремни развој ситуације.

          - Док не будемо сто одсто сигурни у реалност подмуклих планова по уништењу наше земље, црвено дугме нико притиснути неће - навео је Калабухов у објави коју ја написао поводом 10. фебруара, дана када Русија слави Дан дипломатског радника.

          Калабухов је рекао да су БиХ и Русија блиско повезане једна с другом, али не на начин како о томе пишу многи домаћи и страни портали, те да ће из тог разлога у наредним данима објављивати по један од "најукорењенијих и најштетнијих митова" који су наметнути да би покварили искрене и блиске односе између две земље.

          Он је подсетио и на мит да ће Русија "чим заврши специјалну војну операцију у Украјини, прећи на БиХ".

          - Мора се признати да је западна пропагандна машина одрадила велики посао у доследном промовисању таквих глупости. Али промовисали или не, оне ће остати глупост и ништа друго - рекао је он.

          Калабухов је подсетио да је Русија била присиљена прогласити специјалну војну операцију као одговор на егзистенцијалну претњу својој сигурности, те да је операција искључиво дефанзивне природе.

           - Да ли је БиХ или било које њено деловање претња сигурности Русије? Да ли она убија руске грађане или, можда, прикупља наш биолошки материјал да би се у некој америчкој лабораторији развио вирус који ће се ширити на јужне регионе Русије, као што је био случај са кијевским режимом? Према нашим подацима, не. Осим ако нешто не знамо... Шалимо се. И докле год је то тако, нема ни најмањег разлога да се грађани БиХ брину - закључио је Калабухов.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари