Лавров: Одлучно одбацујемо неоколонијални поредак који намеће Запад

ВИДЕО-ЛИНКОМ СЕ ОБРАТИО ПЕТОМ ГЛОБАЛНОМ ФОРУМУ МЛАДИХ ДИПЛОМАТА

* Шеф руске дипломатије Сергеј ЛАВРОВ: Западни поредак води расистичкој подели света  

____________________________________________________

       РУСКИ министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је данас да поредак заснован на правилима које намеће Запад предвиђа расистичку поделу свијета.

       Лавров је у видео-обраћању на Петом Глобалном форуму младих дипломата нагласио да се Русија придржава основних принципа Повеље УН и да је његова земља непрестано подржавала културну разноврсност народа и њихово право на самоопредељење.

       - Категорично одбацујемо неоколонијални поредак заснован на правилима које намеће Запад предвођен САД. Тај поредак предвиђа расистичку поделу света на привилеговане групе земаља које имају право на било каква дела, а остатак света је у обавези да их прати и служи њиховим интересима - истакао је Лавров.

       Према његовим речима, Москва проширује и продубљује "плодоносну сарадњу са огромном већином чланова глобалне заједнице који представљају више од 80 одсто становништва планете".

       Лавров је при том мислио на организације попут Организације споразума о колективној безбедности, Евроазијску економску унију, Заједницу независних држава, БРИКС, Шангајску организацију за сарадњу и друге савезе.

       Лавров је додао да моћне и независне државе Азије, Блиског истока, Јужне Америке и Африке воде национално оријентисану страну политику и да су оствариле импресивне резултате у разним сферама.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари