Лавров: Односа између Русије и Запада какви су били раније – више неће бити

ШЕФ РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ: САД И НАТО СУ ДИРЕКТНО УКЉУЧЕНИ У СУКОБ У УКРАЈИНИ

* Сергеј ЛАВРОВ: „Ако и када, у неком тренутку, наши западни суседи и бивши партнери одједном поново постану заинтересовани да некако обнове заједнички рад на европској безбедности – нека знају да обнове односа неће бити. Јер, `рестаурација односа` би значила враћање ономе што је било пре“

* „Запад ради управо оно против чега је створен ОЕБС – копа линије поделе. А где се копа - неко може да буде и сахрањен. Бојим се да се то ради специјално за ОЕБС који је створен да смири односе између Истока и Запада, али је то спречио курс Запада на доминацију“

* Лавров посебно поручио Западу: «Руску културу је немогуће укинути. Она није у власти никаквог Борела и осталих евробирократа који настоје да подстичу русофобска расположења“

_____________________________________________________

       РАНИЈИ односи Русије и Запада неће се вратити, неће бити обновљени, изјавио је министар иностраних послова Сергеј Лавров.

       На прес-конференцији посвећеној европској безбедности, на ту тему је додатно рекао:

       „Ако и када, у неком тренутку, наши западни суседи и бивши партнери одједном поново постану заинтересовани да некако обнове заједнички рад на европској безбедности – нека знају да обнове односа неће бити. Јер, `рестаурација односа` би значила враћање ономе што је било пре, а тога неће бити“.

       Руски министар је указао да су САД и НАТО директно укључени у сукоб у Украјини:

       „Не само да снабдевају Кијев оружјем, већ и обучавају украјинско војно особље у Великој Британији, Немачкој, Италији и другим земљама“.

       Упитан о ударима на инфраструктуру Украјине, Лавров је истакао да руска војска онеспособљава оне енергетске објекте који омогућавају западним земљама да „пумпају Украјину смртоносним оружјем за убијање Руса“.

       Нагласио је притом да Русија у Украјини спроводи операцију заштите својих легитимних интереса у складу са међународним правом, а не по америчким правилима.

       У наставку је рекао: „Москва не одбија  контакте са Вашингтоном, али одатле још не долазе значајне идеје. Уосталом, председник Путин разговара телефонски без временског ограничења са сваким ко затражи разговор. Међутим, контакти између представника Русије и Сједињених Држава понекад престају да буду тајни кривицом Вашингтона. Примера ради, америчке колеге су предложиле састанак Била Бернса и Сергеја Наришкина. Сложили смо се. Американци су нам десет пута рекли да тај сусрет треба да буде апсолутно поверљив канал, да о њему не треба бјављивати ништа... Али, чим су Бернс и Наришкин стигли у Анкару, одмах је процурило. Не знам одакле - из Беле куће или из Стејт департмана, али – процурило је“.

       Говорећи о тренутном стању Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), Лавров је истакао да би она могла да постане жртва западне политике:

       „Запад ради управо оно против чега је створен ОЕБС – копа линије поделе. А где се копа - неко може да буде и сахрањен. Бојим се да се то ради специјално за ОЕБС који је створен да смири односе између Истока и Запада, али је то спречио курс Запада на доминацију“.

       У пољском граду Лођу је отворен дводневни састанак Савета министара спољних послова ОЕБС-а. Пољско Министарство спољних послова одбило је да дозволи Лаврову да учествује.

       Министарство иностраних послова РФ је ту одлуку назвало „незапамћеном и провокативном“.

       Лавров је посебно поручио Западу: «Руску културу је немогуће укинути. Она није у власти никаквог Борела и осталих евробирократа који настоје да подстичу русофобска расположења“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари