Лавров: Запад од Црне Горе и Северне Македоније прави алат за своју антируску игру

ЦИТИРАО СТИХОВЕ ВЛАДИМИРА ВИСОЦКОГ УКЛЕСАНЕ У ЊЕГОВ СПОМЕНИК У ПОДГОРИЦИ

Споменик Владимиру

Висоцком у Подгорици

* „Сада је упадљив јаз између онога што Црногорци и Македонци мисле о Русији и онога на шта терају њихове политичаре из Брисела, ЕУ и НАТО. То је покушај да се од њих направи алат у антируској игри. То је исто оно што су покушали да направе од Украјине и низа других источноевропских земаља“

________________________________________________________

       ЗАПАД покушава да од Црне Горе и Северне Македоније направи инструмент за своју антируску игру – рекао је Сергеј Лавров.

       Руски министар иностраних послова додатно је навео и нагласио:

        „Сада је упадљив јаз између онога што Црногорци и Македонци мисле о Русији и онога на шта терају њихове политичаре из Брисела, ЕУ и НАТО. То је покушај да се од њих направи алат у антируској игри. То је исто оно што су покушали да направе од Украјине и низа других источноевропских земаља“.

       Према речима Лаврова, ранија су „браћа Руси“ били пријатељи Црногораца и Македонаца. Помагали су им у најтежим временима и устајали у одбрану православља на Балкану.

       Додао је да су и Северна Македонија и Црна Гора желеле да уђу у Европску унију (ЕУ), али су биле увучене у НАТО и позиване да се придруже антируским санкцијама, још су у тим земљама почели да подгревају русофобна осећања.

       Лавров је напоменуо да је био у Црној Гори и Сјеверној Македонији и да је имао прилику да види како се те земље односе према заједничкој историји и вери.

       Он је изнео и своје утиске о споменику Владимиру Висоцком у Подгорици, на којем је уклесан катрен из његове песме о Црногорцима:

       „Та песма се завршава речима уклесаним на споменику: „Мени је једно рођење мало; волео бих да растем из два корена; жалим што Црна Гора није моја друга Родна земља“.

       Шеф руске дипломатије је истакао да је Висоцки симбол јединства православних, словенских народа и велики човек, а да су се у Црној Гори „молили“ по речима које је он написао о поносном црногорском народу.

       Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен најавила је 19. јула почетак преговора о уласку Албаније и Северне Македоније у ЕУ.

       Црна Гора је 12. јуна званично подржала шести пакет санкција ЕУ Русији због специјалне операције Руске Федерације за заштиту Донбаса.

       Отад је замрзнула 44 некретнине руских држављана.

       У међувремену, руски амбасадор у Црној Гори, Владислав Маслењиков, изјавио је да је та земља блокирала емитовање руских ТВ канала на својој територији.

       Министар спољних послова Црне Горе Ранко Кривокапић изјавио је да је Подгорица испунила своје обавезе да се придржава антируских санкција ЕУ и затварањем ваздушног простора Лаврову који је летео за Србију.

       Региструјте се на нашем Telegram   каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари